• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvučni pregled vrata

Ultrazvučni pregled vrata

Ultrazvučni pregled vrata predstavlja bezbolnu, neinvazivnu dijagnostičku metodu koja pomoću zvučnih talasa visoke frekvencije daje podatke o mekim tkivama u ovoj regiji.

Vrat je valjkasti deo tela koji povezuje glavu sa trupom. U zadnjem delu vrata nalazi se 7 pršljenova oko kojih su raspoređeni mišići po slojevima. Oni zajedno pokreću vrat, samim tim vrše i pokrete glave.

Glavna uloga vrata jeste održavanje glave u uspravnom položaju, što nije nimalo lak zadatak, posebno kada se zna da glava čoveka u proseku teži oko 5 kg. Takođe, ima niz drugih životnih funkcija, jer kroz njega prolaze jednjak, grkljan, dušnik i krvni sudovi koji snabdevaju mozak krvlju.

U vratu se nalaze i meka tkiva koja su ključna za brojne vitalne funkcije. Upravo su ona predmet ultrazvučne dijagnostike.

Šta obuhvata ultrazvučni pregled vrata?

Ultrazvukom vrata dobija se jasni uvid u glandularne i ekstraglandularne strukture.

Glandularne obuhvataju pregled, pre svega, štitaste žlezde. Ova endokrina žlezda luči hormone koji su od vitalnog značaja za čoveka. Naime, tireoidna žlezda, kako se još naziva, reguliše rast, metabolizam, telesnu temperaturu, oslobađanje energije, razgradnju masti, težinu, pa i psihofizički razvoj. Imajući ovo u vidu ne čudi što mnogi pacijenti smatraju da ultrazvuk vrata obuhvata isključivo ultrazvuk štitne žlezde.

Ultrazvučni pregled vrata

Međutim, u sklopu ovog pregleda posmatraju se i paraštitaste žlezde koje su smeštene odmah iza štitne žlezde i imaju ulogu u regulisanju normanog nivoa kalcijuma u krvi. Zatim, podvilične pljuvačne žlezde, tj. submaksilame žlezde koje luče pljuvačku neophodnu za održavanje vlažnoće usne duplje, varenje i zaštitu zuba.

U ekstraglandularne strukture koje se posmatraju spadaju mišići, limfni nodus i krvni sudovi.

Kada je potreban ultrazvučni pregled vrata?

Postojanje grudvica i čvorova koji su vidljivi okom ili se mogu napipati vodeći su indikatori za ultrazvuk vrata. Pregled se vrši i kod pojave otoka i uvećanja u predelu vrata.

Nagli gubitak ili uvećanje telesne mase, bez promene u režimu ishrane, karakteristični su znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro, te je potreban ultrazvučni pregled vrata. Izvodi se i kod bolesti koja su povezane sa štitastom žlezdom, posebno kod kardioloških i hematoloških oboljenja, pri povišenim vrednostima holesterola u krvi i osteoporozi.

Ultrazvuk ove regije se preporučuje i pacijentima koji se žale na otežano gutanje, promuklost ili suvi kašalj koji traje duži period, stezanje i nelagodu u vratu, osećaj „knedle“ u vratu. Neophodan je i kod sumnje na postojanje kamenaca u pljuvačnim žlezdama, sumnje na postojanje tumora žlezda u vratu, kao i kod nejasnih febrilnih stanja.

Sastavni je deo kontrolnog pregleda prilikom pripreme za hirurške intervencije i kontrole nakon operacija.

Kako se izvodi ultrazvuk vrata?

Pregled se obavlja u ležećem položaju, tako što doktor specijalista ultrazvučnom sondom prelazi preko vrata pacijenta. Da bi se obezbedio bolji protok ultrazvučnih talasa pre pregleda na sondu se nanosi specijalni gel.

Slika dobijena na ekranu predstavlja dvodimenzionalni prikaz ispitivanog dela i to u realnom vremenu, dok color doppler metodom možemo da merimo protok krvi kroz arterije koje snabdevaju krvlju ove organe.

S obzirom da u toku pregleda nema zračenja, ultrazvuk vrata je potpuno bezbedan i može se ponavljati neograničeni broj puta. Ujedno, jefitnija je metoda u odnosu na druge, te je široko rasprostranjena u svakodnevnoj lekarskoj praksi.

Ultrazvučni pregled vrata

Ultrazvučni pregled vrata možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da pozovete u toku radnog vremena na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda.

Hi, How Can We Help You?