• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Zašto je važan ultrazvučni pregled?

Ultrazvucni pregled

Ultrazvučni pregled predstavlja neinvazivnu, bezbolnu dijagnostičku proceduru koja u realnom vremenu pruža uvid u unutrašnje strukture čovekovog tela.

Iako se ultrazvuk koristi u medicini skoro pola veka, ideja o njegovom stvaranju postojala je mnogo ranije. Verovali ili ne, polazna osnova za nastanak bilo je otkriće Lazzara Spallanzanija. Ovaj italijanski fiziolog je 1790. godine utvrdio da slepi miševi „vide ušima“. Tačnije, da emituju zvuk koji se širi u prostoru, reflektuje od prepreka i vraća tako da dobijaju povratnu informaciju gde se prepreke nalaze što je veoma važno za nesmetano kretanje.

Spallanzanijevo otkriće donelo je pravu revoluciju u nauci, omogućivši razvoj jedna od najvažnijih lekarskih procedura – ultrazvučne dijagnostike.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled?

Ultrazvučna dijagnostika se bazira na zvučnim talasima visoke frekvencije i njihovom odjecima (ehoima) koji na kompjuteru daju formiranu sliku posmatranog organa. Pri čemu je omogućeno precizno merenja veličine, kao i sagledavanje oblika i strukture. Na taj način lekari mogu da utvrde da li postoje promene na organu, kao i da, sa lakoćom, prate stanje pacijenta.

Ultrazvucni pregled

Najčešće se koristi ultrazvuk B – moda (Brightness mode) koji nam daje dvodimenzionalnu sliku u vidu različitih nijansi crne boje. Mada poslednjih godina sve veću primenu ima 3D ultrazvuk koji omogućava trodimenzionalno ispitivanje. Dok 4D ultrazvuk predstavlja uređaj poslednje generacije koji daje prikaz u vidu video zapisa.

Ultrazvučni pregled ima široku primenu u svim granama medicine. On je od ključnog značaja za otkrivanje i lečenje bolesti kardiovaskularog sistema, gastro-intestinalnog sistema, endokrinološkog sistema. Zatim, u ginekologiji, urologiji, a sve češće se koristi i u pregledu koštano-zglobnih i mišićno-tetivnih oštećenja i bolesti. Imajući u vidu polje delovanja, kao i preciznost rezultata, ultrazvuk se opravdano smatra zlatnim standardnom u dijagnostici.

Dodatna prednost se ogleda u činjenici da ultrazvučni aparati ne koriste jonizujuće zračenje, te je pregled potpuno bezbedan i može se ponavljati bez ikakvih ograničenja u vremenskim periodima.

Dodatna upotreba ultrazvuka

Pored sagledavanja strukture unutrašnjih organa i promena koje su nastale, ultrazvuk ima primenu i u vođenju određenih dijagnostičkih procedura, kao što je biopsija. Naime, uzorak se uzima pomoću specijalne igle pod kontrolom ultrazvuka.

Ultrazvuk dojke sa elastografijom omogućava određivanje karaktera promena koje su prethodno uočene konvencionalnim ultrazvukom. Odnosno, moguća je diferencijacija između benignih i malignih lezija. Dok se dopler ultrazvučni pregled koristi za procenu stanja krvnih sudova, njihove anatomije, strukture zida arterije, kao i za procenu cirkulacije. Kolor dopler krvnih sudova se izvodi multifrekventnim sondama koje poseduju visoko senzitivni Color Maping i Color Doppler tako da je moguće videti najsitnije promene.

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled?

Priprema za ultrazvučni pregled zavisi od dela tela koji se posmatra. Tako za pregled žučne kese, jetre, pankreasa ili slezine neophodno je korigovati ishranu. Odnosno, veče pre pregleda dozvoljen je obrok bez masti, dok na dan pregleda ništa ne smete unositi u organizam.

Ultrazvucni pregled

Za ultrazvuk karlice, uključujući i ultrazvuk tokom trudnoće, ženskog reproduktivnog sistema i urinarnog sistema, morate da popijete pre pregleda određenu količinu vode.

Obavezno obavestite svog lekara o svim lekovima na recept, lekovima bez recepta ili biljnim suplementima koje uzimate.

Brinite o svom zdravlju, zakažite još danas ultrazvučni pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?