• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Osteoporoza

Osteoporoza

Osteoporoza je sistemska metabolička bolest kostiju, koju karakteriše gubitak koštane mase i oštećenje mikroarhitekture koštanog tkiva. Kao posledica toga javlja se povećanje fragilnosti kosti, te je rizik od nastajanja fraktura povećan.

Spada u najčešće bolesti progresivnog toka. Procenjuje se da od osteoporoze boluje 8 do 10 odsto svetske populacije.

Imajući u vidu široku rasprostranjenost, kao i ozbiljnost komplikacija koje uključuju i invalidnost, lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate na vreme simptome bolesti.

Faktori koji mogu da dovedu do osteoporoze

Kost je dinamična struktura koja se neprestano razgrađuje i stvara. U mladosti je izgradnja brža od razgradnje, te dolazi do porasta koštane mase. Maksimum se dostiže između 20. i 25. godine života.

U srednjim godima se odvijaju uravnoteženi procesi izgradnje i razgradnje kostiju, da bi ulaskom u pozno doba započelo veće trošenje koštane mase u odnosu na stvaranje. Zbog toga se kao glavni uzrok osteoporoze navodi starenje.

Osteoporoza

Međutim, ovu bolest mogu da izazovu i mnogi drugi faktori. Pre svega, snižen nivo hormona, te je menopauza čest pokretač problema. Statistički podaci pokazuju da od nje pati 39 odsto žena do 79 godina starosti i čak 70 odsto starijih od 80 godina. S obzirom da u najvećoj meri pogađa žensku populaciju osteoporoza je ranije opisivana kao “bolest starijih gospođa”.

Od nje obolevaju i mlađe žene. Naročito one koje su pre 45. godine izgubile ciklus, kao i one kojima su hirurški uklonjeni jajnici i materica. Mada se može razviti i kod žena koja su kasno dobile prvu menstruaciju.

Koliko je osteoporoza, zaista, bolest slabijeg pola najbolje potvrđuje činjenica da je rizik od njene pojave jednak kao kod bolesti srca, a do 6 puta je veći od rizika za pojavu karcinoma dojke.

U pokretače se svrstavaju i druge bolesti. Celijakija, inflamatorne bolesti creva, gastroezofagealna refluksna bolest, reumatoidni artritis, lupus, bolesti štitne žlezde – samo su neke od njih. Neretko je izazvana i samim načinom života. Prekomerno sedenje, nedovoljna fizička aktivnost, prekomerno konzumiranje alkohola i cigareta može da doprinese gubitku koštane mase.

U izvesnoj meri osteoporoza je nasledna. Naime, dostignuta maksimalna koštana masa je genetski predodređena. Samim tim je veća verovatnoća da će se javiti ukoliko je već registrovana u porodici.

Koji su simptomi osteoporoze?

Osteoporoza je podmukla bolest, bez jasnih simptoma u početku. Obično se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti. Zato se naziva “tihim kradljivcem kostiju”.

Pored preloma, može se javiti i bol u predelu kičme, koji je izražen u uspravnom položaju tela, a nestaje kada legnete. Zatim, povijeno držanje i gubitak visine.

Iako se karakteristični znaci kasno ispoljavaju postoje određeni simptomi koji mogu da ukažu na bolest, a ljudi ih retko povezuju sa njom. To su povlačenje desni, koje je često posledica gubitka koštane mase, kao i pojava slabih i lomljivih noktiju, koja direktno signalizira na zdravlje kostiju.

Kada posetiti lekara?

Rana dijagnoza je ključna za usporavanje progresije i sprečavanje pojave ozbiljnih komplikacija.

Osteoporoza

Čak i ako se nisu javili prepoznatljivi simptomi stručnjaci savetuju redovne preglede posebno starijima od 65 godina i ženama koje su rano ušle meopauzu. Zato na vreme zakažite kontrolu koštane mase u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?