Ultrazvučni pregled abdomena
3.000,00 RSD

ultrazvuk abdomenaUltrazvuk abdomena – opšte informacije

Ultrazvuk abdomena, odnosno ultrazvučni pregled stomaka, koristi se za dijagnostiku oboljenja solidnih organa u stomaku kao što su jetra, žučna kesa, pankreas, abdominalna aorta, nadbubrežne žlezde, bubrezi, mokraćna bešika i prostata itd. Ovim pregledom se može utvrditi veličina i struktura organa, postojanje cista, tumora, kamenaca itd. Za izvođenje ovog pregleda potrebno je da bolesnik preskoči prethodni obrok, a kod gojaznih pacijenata ponekad je potrebna i primena laksativa (sredstava za čišćenje creva). Na pregled je poželjno doći sa punom mokraćnom bešikom.

Ultrazvučni pregled jetre

Ultrazvuk abdomena ima veliku primenu u dijagnostici oboljenja jetre i predstavlja metodu prvog izbora u ispitivanju pacijenta sa suspektnom opstruktivnom žuticom. Takođe možemo odrediti veličinu jetre, oblik, položaj, sagledati njenu strukturu i otkriti postojanje tumora.

Ultrazvuk žučne kese

Ultrazvuk žučne kese daje podatke o njenoj veličini, debljini zidova, zapaljenjima, tumorima, i ima veliku ulogu u otkrivanju kamenaca s obzirom na njihovu učestalost. Takođe možemo pratiti stanje žučnih puteva, njihovu opstrukciju izazvanu što prisustvom kamenaca ili tumora.

Ultrazvuk pankreasa

Ultrazvuk abdomena daje važne informacije o pacijentima s akutnim i hroničnim pankreatitisom, kalcifikacijama u pankreasu, pseudocistama i karcinomu. Sonografski izgled govori o edemu, zapaljenju, kalcifikacijama, pseudocistama, tumorima.

Ultrazvučna dijagnostika bubrega

Ultrazvučna dijagnostika bubrega nam omogućava da odredima njihov, oblik, veličinu, brojnost. Ovom vrstom dijagnostike možemo otkriti prisustvo kamenaca u bubrezima, prisustvo cisti ali i tumora. Ultrazvučnim dopplerom posmatramo renalne arterije i pratimo stanje vaskularizacije bubrega kao i njihovu hemodinamiku. U tom kontekstu možemo otkriti da li postoji stenoza bubrežnih arterija. Takođe ultrazvukom možemo pratiti i stanje uretera koji spajaju bubrege sa mokraćnom bešikom. Na njima možemo otkriti prisustvo kako urođenih tako i stečenih anomalija, a posebno pratimo da li postoji stenoza izazvana kamencima ili tumorima.

Ultrazvuk mokraćne bešike

Ultrazvučnim pregledom adbomena možemo posmatrati i mokraćnu bešiku i otkriti niz oboljenja, počev od kamenaca, krvnih koaguluma, tumora…

Ultrazvuk genitourinarnog sistema

Kod genitourinarnog sistema kod muškaraca posmatramo prostatu, testise, a kod žena matericu, jajnike, jajovode. Tu vrstu ultrazvučnog pregleda obavljaju lekari specijalisti urologije i ginekologije.

NAPOMENA:

Navedeni pregled podrazumeva pripremu za ultrazvučne preglede, koju možete pogledati ovde.

ZAKAŽI TELEFONOM

ZAKAŽI EMAIL-om

Podelite ovaj sadržaj