Kolor dopler (CDS) krvnih sudova jedne regije
3.500,00 RSD

dopler krvnih sudovaDopler krvnih sudova (engl. Color Doppler Scan – CDS) je metoda kojom se mogu otkriti suženja i proširenja krvnih sudova, naslage ili plakovi arterija, tromboza (delimično ili potpuno zapušenje ugruškom krvi) i varikoziteti (proširenja) vena. Predstavlja najpouzdaniji neinvazivni metod procene stanja krvnih sudova u celom organizmu.

Šta je dopler krvnih sudova i kakva je razlika u odnosu na ultrazvuk

Doplerov efekat, iskorišćen je kao nadogradnja klasične ultrazvučne dijagnostike, i radi se pomoću istog aparata. Omogućio je jasno odvajanje toka krvi kroz krvne sudove od samog tkiva koje se posmatra. Kasnije unapređenje je omogućilo da se u prikazu krvnih sudova različito preboji dolazna od odlazne krvne struje. Ovo unapređenje je dalo mogućnost raspoznavanja arterija od vena, ali takođe i odomaćen naziv ’kolor-dopler’.

Njegova najveća primena je u ultrazvučnom pregledu srca i vaskularnih struktura: krvnih sudova vrata, glave, ruku ili nogu. Primenom PW (pulse wave) i CW (continous wave) doplera može se egzaktno odrediti stepen proširenja ili suženja. Kao i sve ostale ultrazvučne metode, i dopler je neinvazivan i bezbedan, budući da nema primene nikakvog zračenja. Pregled se tarifira po regiji, npr. ruka, noga, vrat itd.

ZAKAŽI TELEFONOM

ZAKAŽI EMAIL-om

Podelite ovaj sadržaj