• Braće Jerković 123A | Beograd
 • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Priprema pacijenata

Priprema pacijenata

DR NESTOROV

Priprema za ultrauvčne preglede

Priprema je neophodna isključivo za eho pregled abdomena i urotrakta

Priprema za eho abdomena (stomaka)

Priprema pacijenta je neophodna za uspešno obavljanje ultrazvučnog pregleda abdomena, tj. stomaka. Ultrazvučni talasi ne prolaze kroz gasove, tako da neophodno da na pregledu imate što manje gasova u crevima. To se postiže uzdržavanjem od hrane koja Vas nadima, hrane bogate nesvarljivim vlaknima, poput pasulja, boranije, kupusa ili graška – 2 dana pre pregleda, kao i na taj dan. Takođe, neophodno je da tokom ovog perioda APSOLUTNO ne konzumirate gazirana pića, uključujuči i kiselu vodu. Naša žučna kesa se prazni kada jedemo, a za njen pregled je neophodno da ona bude puna, i zbog toga Vas molimo da 3-4h pre pregleda ne jedete ništa, a posebno ne masnu hranu.

Priprema za eho urotrakta (male karlice)

Kod pregleda urotrakta, neophodno je da mokraćna bešika bude većim delom ispunjena, tj. da u vreme zakazanog pregleda imate nagon za mokrenjem. Zbog toga, sat vremena pre pregleda popijte oko 1/2 litra tečnosti, i nemojte mokriti dok ne obavite pregled. Pacijenti (a posebno pacijentkinje) često preteruju sa unosom mnogo više tečnosti pa dođu u neprijatnu situaciju da ne mogu da sačekaju pregled, pa Vas molimo da shvatite ozbiljno da je POLA LITRA TEČNOSTI SASVIM DOVOLJNO ukoliko ga na vreme popijete, tj. sat vremena pre pregleda.

PRIPREMA ZA LABORATORIJSKE ANALIZE

Hematološke i biohemijske analize

Dan pre vađenja krvi uzmite lakši obrok do 19h (izbegavajte masnu hranu i slatkiše). Sve dok ne izvadite krv ne konzumirati hranu i piće osim vode i to umerene količine (do 4 dcl). Uzimanje uzorka krvi (na prazan stomak) se obavlja u periodu od 8-10h ujutru, nakon 12h od poslednjeg obroka. Ovo je neophodno, zato što uzimanje hrane u ovom vremenskom periodu (12h), može dovesti do porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolita. U slučaju da uzimate redovnu terapiju nemojte uzeti jutarnju dozu lekova, jer i lekovi utiču na tačnost vaših rezultata. Jutarnju dozu lekova ponesite sa sobom i uzmite ih nakon vađenja krvi.

Na rezultate nalaza mogu da utiču: višednevna dijeta, neprespavana noć, fizički napor (izbegavati fizičku aktivnost 2-3 dana pre vađenja krvi jer može dovesti do lažno povišenih vrednosti pojedinih enzima), veći broj cigareta, konzumiranje alkoholnih pića i kafe.

Za pacijente koji su na oralnoj antikoagulantnoj terapiji, preporuka je da se vađenje krvi obavlja u jutarnjim časovima.

Pravilno uzimanje i sakupljanje urina (mokraće)

Za kvalitatitvni pregled urina sa sedimentom (opšti pregled), urinokulturu, kao i za određivanje koncentracija pojedinih supstanci u urinu (mikroalbumin, amilaza, b-2-globulin), donosi se prvi jutarnji urin (mokraća).

Potrebno je da date srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, u sterilnu posudu (kupljenu u apoteci). Pre toga, poželjno je obaviti toaletu intimne regije, posebno za osobe ženskog pola. Ukoliko nije prvi jutarnji urin, urin je moguće analizirati samo ako je prošlo minimum tri sata od prethodnog mokrenja.

Ne uzimati dan pre diuretike i lekove koji podstiču lučenje urina. Nakon mokrenja, važno je dostaviti uzorak u laboratoriju najkasnije u roku od dva sata. Uzorak čuvati na hladnom.

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU

Nedelju dana pre zakazanog snimanja
 • Sedam dana pre snimanja ne jesti hranu koja sadrži semenke ( susam, grožđe, musli, paradajz, paprika…)
 • Pet dana pre snimanja ne uzimatu antikoagulantnu terapiju ( npr Aspirin, Cardiopirin i sl.).

Dan pre zakazanog snimanja

 • Priprema počinje jedan dan pre zakazanog pregleda.
 • Uzimati samo bistre supe, bistri sok od jabuke, čajeve i vodu.
 • U 10h popiti 2 kesice praška FORTRANSA rastvorenog u 2l vode,
 • U 18h popiti još 2 kesice praška FORTRANS-a rastvorenog u 2l vode.
 • Umesto navedenog preparata FORTRANS, možete koristiti i PICOPREP prema uputsvu iz originalne kutije, ali naši lekari favorizuju FORTRANS

Na dan intervencije

 Ne jesti i ne piti ništa!

 • Obavezno piti terapiji za srce i povišen krvni pritisak u toku pripreme i na dan snimanja.
 • Osobe sa visokim pritiskom da češće kontrolišu pritisak tokom pripreme i dijabetičari da kontrolišu nivo šećera u krvi.
 • Potrebno je na dan snimanja doneti: 
  • KKS, PTT, PT INR, ne starije od 7 dana!

Adekvatna priprema pacijenta je od suštinskog značaja za uspeh same kolonoskopije. Detaljno proučite uputsva i u slučaju nejasnoća pozovite ordinaciju.

Hi, How Can We Help You?