• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro

Znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro

Znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro imaju važnu ulogu u ranom dijagnostifikovanju problema.

Štitna ili tireoidna žlezda je značajna žlezda sa endokrinim lučenjem. Smeštena je u predelu vrata i sastoji se iz 2 simetrična dela koja su međusobno povezana tireoidnim tkivom. Njen zadatak je da reguliše rast, metabolizam tela, krvni pritisak, temperaturu krvi i otkucaje srca. Takođe, utiče na razgradnju masti, telesnu težinu, kao i na psihofizički razvoj.

S obzirom na brojne funkcije koje ima u telu čoveka lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva koji su najčešći znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro.

Znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro – Nagle promene u težini

Hipotireoze i hipertireoza su vodeći problemi sa štitnom žlezdom. U pitanju su poremećaji usporenog, odnosno ubrzanog rada ove žležde. Usled neravnoteže u lučenju njenih hormona dolazi do promena u telesnoj težini, koje nisu izazvane promenom u načinu ishrane.

Hipotireoza je stanje sporijeg rada štitne žlezde. Samim tim je i smanjen nivo hormona, što za posledicu ima dodavanje kilograma. Često je praćen i zadržavanjem vode u telu, što dodatno stvara osećaj težine.

Znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro

Hašimotova bolest je glavni pokretač ovog problema tj. hronična upala štitnjače ima glavnu ulogu u pokretanju hipotireoze. U izazivače se svrstavaju i povrede glave, tumori, idiopatske atrofije štitne žlezde i poremećaji u hipotalamusu.

Kod hipertireoze pojačano je stvaranje hormona, te dolazi do gubitka kilograma, a apetit je povećan. Kao glavni uzročnik ubrzanog rada štitne žlezde navodi se Gravesova bolest.

Problemi sa varenjem

Digestivne tegobe su karakteristični znaci da štitna žlezda ne funkcioniše onako kako bi trebalo.

Nedovoljno lučenje hormona štitnjače usporava kretanje hrane kroz digestivni trakt. Posledica toga jeste naduvenost stomaka i konstipacija. Iako su ovi simptomi česti i kod drugih oboljenja, mogu ukazivati na hipotireozu, posebno ako su primetni i drugi znaci.

Istraživanja su pokazala da je hipotireoza povezana sa poremećajem pokretljivosti jednjaka, te je učestala gorušica još jedan znak. Mada je za vraćanje kiseline iz želuca u jednjak u većini slučajeva krivac gastroezofagealna refluksna bolest.

Promene u raspoloženju kao znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro

Hormoni štitne žlezde kontrolišu metabolizam tela i proizvodnju energije, te svaka promena u njihovom nivou može da izazove promena u raspoloženju. Tako smanjeni nivo dovodi do apatije, tuge, stalnog umora, nedostatka energije, pada koncentracije. Kako su ovo uobičajeni simptomi depresije često se hipotiroidizam dijagnostifikuje pogrešno, kao mentalni problem.

Sa druge strane, povišeni nivo hormona stvara uznemirenost, psihički nemir, pa i napade panike.

Problemi sa kožom i kosom

Nizak nivo hormona štitne žlezde direktno utiče na kožu i kosu. Koža postaje suva i počinje da se peruta i svrbi. Dok kosa opada u većoj meri, jer je stimulacija folikala smanjena, pa je i rast dlake smanjen.

Znaci da štitna žlezda ne funkcioniše dobro

Ukoliko ste primetili neki od navedenih simptoma kod sebe ili člana svoje porodice nemojte da odlažete posetu lekaru. Pregled i ultrazvuk štitne žlezde možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov, a od sada vam je dostupno i online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta.

 

Hi, How Can We Help You?