• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk štitne žlezde

Ultrazvuk stitne zlezde

Ultrazvuk štitne žlezde je pouzdana i bezbolna dijagnostička metoda koja pruža uvid u oblik, morfologiju i veličinu štitne žlezde, kao i u strukture vrata koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Štitna ili tireoidna žlezda se nalazi u donjem delu vrata, sa prednje strane. Sastoji se iz dva simetrična dela koja su međusobno povezana tireoidnim tkivom tako da izgledom podseća na leptira. Spada u žlezde sa endokrinim lučenjem. Najznačajniji hormoni su tiroksin (T4) i tironin (T3).

Putem krvi ovi hormoni dospevaju do svih ćelija, utičući na različite funkcije – rast, oslobađanje energije, proizvodnju toplote, razgradnju masti… Indirektno utiču i na temperaturu tela, puls, telesnu težinu, pa i na psihofizički razvoj. Zapravo, oni regulišu metabolizam čoveka, te poremećaji u lučenju hormona mogu da dovedu do ozbiljnih tegoba.

Kada je neophodan ultrazvuk štitne žlezde?

Problemi sa štitnom žlezdom mogu biti prikriveni. Ipak, postoje izvesni simptomi koji ukazuju da vam je neophodan ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk stitne zlezde

Postojanje grudvica i čvorova nalaže ultrazvuk štitne žlezde kako bi se analizirao izgled i utvrdilo da li su oni benigni ili imaju karakteristike koje zahtevaju biopsiju. Nagli gubitak ili uvećanje telesne mase je još jedan jasni znak. Naime, hipotireoza nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljnu količinu hormona, te kao posledica usporenog rada dolazi do gomilanja kilograma, iako je apetit smanjen. Dok je hipertireoza poremećaj ubrzanog rada štitne žlezde usled kog nastaje prekomerno lučenje hormona tako da se javlja gubitak kilograma.

Ultrazvučna dijagnostika štitne žlezde je potrebna i kod osoba koji se žale na probleme sa spavanjem, koncentracijom, hroničnim umorom, na srčane smetnje, tj. ubrzani rad srca. Zatim, kod onih koji su primetili pojavu otoka na rukama i nogama ili na prednjoj strani vrata.

Pored dijagnostike, ultrazvuk se koristi i za praćenje toka bolesti koje su vezane za štitnu žlezdu, ali i kao prevencija ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za njihov razvoj.

Kako se izvodi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde radi lekar specijalista radiologije ili endokrinologije. Izvodi se u ležećem položaju pomoću ultrazvučne sonde.

Ukoliko garderoba prekriva predeo vrata ili nosite nakit, pre početka pregleda neophodno je skinuti sve što će ometati prelaz sonde. Dok lekar pre procedure mora sondu da namaže gelom koji eliminiše vazduh između kože vrata i ultrazvučne sonde. Na taj način je obezbeđena dobra provodljivost ultrazvučnih talasa. Samim tim i jasni prikaz na monitoru.

S obzirom da nema zračenja ultrazvuk štitne žlezde je bezbedna dijagnostička metoda, koja se može ponavljati bez ikakvog ograničenja u pogledu vremenskog intervala između 2 pregleda. Ograničenja ne postoje ni u godinama starosti.

Rezultati se dobijaju odmah, jer ultrazvuk daje prikaz stanja u realnom vremenu. Nakon pregleda pacijent se može vratiti svojim obavezama.

Ultrazvuk štitne žlezde u Beogradu

Lekarska ordinacija Dr Nestorov u svom timu lekara ima i specijaliste endokrinologije sa višegodišnjim iskustvom u praćenju svih promena žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Vrhunske stručnjake prati i najsavremenija oprema koja garantuje tačne rezultate što čini osnovu za pravovremeno postavljanje dijagnoze.

Ultrazvuk stitne zlezde

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete ili da pozovete u toku radnog vremena, na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta lekarske ordinacije Dr Nestorov.

 

Hi, How Can We Help You?