• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Holecistitis – Kada se javlja i kako prepoznati simptome?

Holecistitis

Holecistitis je zapaljenje zida žučne kese i predstavlja jedno od najčešćih stanja koja se rešavaju hirurškom intervencijom.

Žučna kesa je organ u obliku šljive, koji se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, neposredno ispod jetre. Povezana je anatomski sa jetrom i pankreasom i zajedno sa njima čini bilijarni sistem, te su oboljenja ovih organa često povezana.

U žučnoj kesi se sakuplja žuč koju proizvodi jetra. Prilikom jela žuč se otpušta u tanko crevo kako bi obezbedila nesmetano varenje. Što znači da svaka nemogućnost normalnog funkcionisanja utiče na varenje hrane, dovodeći do razvoja zdravstvenih problema. Jedan od njih je holecistitis.

Upala žučne kese je široko rasprostranjena. Istraživanja pokazuju da se sa tegobama, posebno akutnog oblika, suočava svaki drugi građanin Srbije. Žene oboljevaju 4 puta više nego muškarci. Najčešće se javlja kod žena u reproduktivnom periodu, jer se žučna kesa uvećava tokom trudnoće, a estrogen povećava zasićenost žuči holesterolom.

Šta dovodi do holecistitisa?

U 90 odsto slučajeva holecistitis je posledica opstrukcije vrata žučne kese ili njenog izvodnog kanala, koju je izazvao kamen u žučnoj kesi. Usled opstrukcije pražnjenje žuči je otežano ili, pak, potpuno onemogućeno, te dolazi do infekcije. Kako se tečnost nakuplja u žučnoj kesi, ona se širi i vrši pritisak na zid koji postaje zadebljan. U većini situacija kamen se sam vrati u žučnu kesu čime je omogućeno ponovno pražnjenje žuči.

Holecistitis

Upalu žučne kese mogu da izazovu i bakterije, posebno infekcije gram-negativnim bakterijama iz digestivnog trakta. U manje od 10 odsto registrovanih slučajeva kao pokretači navode se drugi faktori.

Kako prepoznati holecistitis?

Simptomi zavise od intenziteta zapaljenja i opstrukcije. Ipak, karakteristični znak je bol sa desne strane abdomena, ispod rebarnog luka.

Bol se javlja iznenada, obično nakon obilnog, masnog obroka i širi se prema desnoj lopatici, ramenu ili kičmi. Intenzitet se pojačava pri kretanju, pa i dubokom disanju i kašljanju.

Ovaj simptom često prati mučnina i povraćanje, kao i blago povišena temperatura. Dok se kod pojedinih pacijenata javlja i žuta prebojenost kože.

Dijagnostika upale žučne kese

Bez obzira što je češće akutnog oblika, holecistitis ne treba olako shvatati. Nelečena upala žučna kese može da dovede do niza komplikacija uključujući bilijarni pankreatitis, bilijarni peritonitis, tj. zapaljenje trbušne maramice, hidrops žučne kesice, pa i septične komplikacije.

Imajući ovo u vidu veoma je važno na vreme otkriti problem. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, laboratorijske analize krvne slike i ultrazvučnog pregleda.

Holecistitis

Ultrazvuk žučne kese predstavlja zlatni standard za otkrivanje holecistitisa. Pomoću ultrazvučnih talasa i njihovih odjeka – ehoa, dobija se slika u realnom vremenu. Na taj način je moguće otkriti sve patološke promene koje postoje na žučnoj kesi i njenoj blizini. S obzirom da je u pitanju neinvazivna, poptuno bezbedna procedura, ne postoji ograničenje u pogledu ponavljanja pregleda.

Lečenje holecistitisa obuhvata upotrebu lekova koji sprečavaju lučenje žuči i analgetika koji otklanjaju bol. Pojedinim pacijentima se prepisuju i antibiotici. Dijatalni režim ishrane se podrazumeva.

Ukoliko je holecistitis u poslednjem stadijumu neophodna je operacija.

Nemojte da dozvolite da upala žučne kese preraste u ozbiljno stanje, već na vreme zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?