• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvučni pregled jetre – Kako se izvodi i kada je potreban?

Ultrazvučni pregled jetre

Ultrazvučni pregled jetre predstavlja neinvazivnu metodu koja pomoću ultrazvučnih talasa daje jasnu sliku o strukturi i zapremini ovog organa, kao i postojanju promena.

Jetra je drugi po veličini organ u telu čoveka. Nalazi se sa desne strane ispod grudnog koša, dok manji deo prelazi u gornji levi deo stomaka. Kao organ od vitalnog značaja, jetra ima veliku ulogu u organizmu. Učestvuje u niz metaboličkih funkcija, pre svega, u prečišćavanju krvi od toksina i apsorpciji hranljivih materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje. Takođe, pomaže u razgradnji masti u ishrani, oslobađajući ih kao energiju. Zatim, učestvuje u izlučivanju žučnih kiselina i skladištenju dodatnog šećera u krvi.

Jetra ima važnu ulogu i u imunom sistemu, jer učestvuje u zaštiti od infekcija stvaranjem proteina koji su odgovorni za zgrušavanje krvi i uklanjanje starih crvenih krvnih zrnaca.

Imajući u ovo u vidu veoma je važno na vreme otkriti bolesti jetre.

Kada je neophodan ultrazvučni pregled jetre?

Pregled jetre pomoću ultrazvučnih talasa je sastavni deo preventivnog ultrazvuka male karlice i abdomena. Ipak, postoje izvesni simptomi koji ukazuju da vam je potreban dijagnostički ultrazvučni pregled jetre.

Ultrazvučni pregled jetre

Neobjašnjiv bol u predelu stomaka i postojanje papabilne mase u gornjem abdomenu zahtevaju ovu vrstu pregleda. U indikacije spadaju i gubitak apetita, nadutost stomaka, mučnina, povraćanje, bol u zglobovima, oticanje nogu, svrab, jasno vidljivi prošireni krvni sudovi na koži, kao i taman urin i bleda stolica. Neophodan je i kod žutice, traume jetre ili febiralnog stanja. Primenjuje se i pri sumnji na uvećanu jetru i slobodnu tečnost u trbušnoj duplji.

Ultrazvukom se može dijagnostifikovati i masna jetra, hepatitis, ciroza, ciste, hemangiomi, tj. benigni vaskularni tumori, kao i maligne promene i metastaze.

Kako se obavlja ultrazvučni pregled jetre?

Ultrazvučni pregled jetre se izvodi pomoću ultrazvučnog aparata i specijalne sonde koja emituje talase visoke frekvence. Ovi talasi prolaze kroz tkiva i tečnost, a zatim se odbijaju i vraćaju u sondu, dajući prikaz jetre. Slika se formira na ekranu i predstavlja stanje u posmatranom trenutku, čime je obezbeđena tačnost informacija i pravovremena dijagnostika.

Pregled se izvodi u leđnom položaju, u stanju mirovanja. Za posmatranje delova jetre koji se nalaze ispod rebara potrebno je da pacijent duboko udahne i zaustavi disanje. Nakon toga pacijent se okreće na levi bok kako bi se jetra pomerila napred, a crevne vijuge u levo. Ovaj položaj je naročito važan kod gojaznih pacijenata.

Da li je ultrazvučni pregled jetre bezbedan?

Ultrazvučni pregled jetre je potpuno bezbedna, bezbolna procedura koja ne zahteva anestetike, niti ikakvu pripremu. S obzirom da se zasniva na ultrazvučnim talasima, nema zračenja, samim tim ni opasnosti od ikakvih kontraidikacija, niti ograničenja u pogledu učestalosti izvođenja.

Ultrazvučni pregled jetre

Pre zakazanog pregleda nije preporučljivo jesti, a poslednji obrok treba da bude lagan u vidu dvopeka i čaja. Poželjno je u danima pre ultrazvuka izbegavati namirnice koje nadimaju, kao što su grašak, pasulj, kupus, boranija i sočivo. U hitnim slučajevima ultrazvučni pregled se obavlja bez ove pripreme.

Ultrazvučni pregled jetre možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da pozovete u toku radnog vremena nudimo vam mogućnost online zakazivanja.

Hi, How Can We Help You?