• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk žučne kese

Ultrazvuk žučne kese

Ultrazvuk žučne kese predstavlja neinvazivnu, bezbolnu dijagnostičku proceduru koja pruža detaljni uvid u njene strukture. Odnosno, pruža podatke o veličini i debljini zidova žučne kese, kao i o promenama i bolestima. Takođe, omogućava prikaz stanja žučnih puteva i njihovu opstrukciju izazvanu prisustvom kamenja ili tumora.

Žučna kesa je mali organ u obliku kruške koji se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre. Ima važnu ulogu u varenju i apsorpciji masne hrane. Naime, u njoj se skladišti žuč koju proizvodi jetra. Ova materija je neophodna za varenje masti tako što se prazni iz žučne kese u toku obroka kada se unose masti, a deponuje između obroka.

Bolesti koje otkriva ultrazvuk žučne kese

Žuč se koncentriše 6 do 10 puta, te usled resorpcije vode, može da nastane kamen u žučnoj kesi.

Ultrazvuk žučne kese

U 95 odsto slučajeva ultrazvučni pregled omogućava da se otkrije kamen u žučnoj kesi. Indikacije za ovaj pregled jesu jak bol u gornjem desnom delu abdomena, koji dolazi iznenada i traje od 30 minuta do više sati. Bol neretko prati mučnina i povraćanje, kao i napetost oko želuca i creva.

Ultrazvučni pregled žučne kese omogućava i dijagnostifikovanje upalnog procesa. Akutni holecistitis, tj. upala žučne kese nastaje kada dođe do totalne blokade žučne kese. Obično je izaziva kamen koji se zaglavio u izvodnom žučnom kanaliću. Mada u pojedinim slučajevima može nastati i bez prisustva kamenčića, kao posledica opekotine, sepse i teške traume. Karakteriše je bol koja traje mnogo duže nego ona koju uzrokuje kamenje u žučnoj kesi, a često dolazi i do povišene temperature.

Putem ultrazvuka utvrđuju se i polipi žučne kese. U pitanju su asimptomatska izbočenja sluzokože, koja se javljaju kao pojedinačni ili mnogobrojni, a zahtetvaju konsultaciju hirurga. Iako retki, maligni tumori žučne kese, takođe, se mogu otkriti ovim pregledom.

Kako se izvodi ultrazvuk?

Ultrazvuk žučne kese se izvodi pomoću ultrazvučnih talasa i njihovih odjeka – ehoa koji formiraju sliku u realnom vremenu.

Pacijent je u ležećem položaju, na leđima, a pre početka pregleda lekar nanosi specijalni gel na ultrazvučnu sondu. Ovaj gel sprečava stvaranje vazdušnih džepova između kože i ultrazvučnog aparata, te obezbeđuje preciznost rezultata.

Na kraju pregleda pacijent dobija izveštaj u pisanoj formi sa ultrazvučnom slikom.

S obzirom da nema zračenja, ne postoje ograničenja za ultrazvuk žučne kese kako u pogledu godina starosti, tako i u učestalosti ponavljanja.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk žučne kese?

U danima pre pregleda ne treba jesti hranu koja nadima, kao što je pasulj, grašak, boranija, kupus, sočivo… Preporučljivo je da poslednji obrok bude lagan u vidu čaja i dvopeka.

Četiri do pet sati pre zakazanog termina nije dozvoljeno unošenje nikakve hrane, niti kafe, jer će onda žučna kesa biti prazna i neće se dobro videti. Zato je najbolje da se pregled obavi ujutru, na prazan stomak, nakon pražnjenja creva.

Ultrazvuk žučne kese

Ultrazvuk žučne kese možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov u okviru ultrazvučnog pregleda abdomena. Ukoliko niste stigli da nas pozovete u toku radnog vremena, budite bez brige, jer vam je na raspolaganju online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta ordinacije.

Hi, How Can We Help You?