• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk žučne kese

Ultrazvuk žučne kese
Ocenite nas

Ultrazvuk žučne kese predstavlja neinvazivnu, bezbolnu dijagnostičku proceduru koja pruža detaljni uvid u njene strukture. Odnosno, pruža podatke o veličini i debljini zidova žučne kese, kao i o promenama i bolestima. Takođe, omogućava prikaz stanja žučnih puteva i njihovu opstrukciju izazvanu prisustvom kamenja ili tumora.

Žučna kesa je mali organ u obliku kruške koji se nalazi u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre. Ima važnu ulogu u varenju i apsorpciji masne hrane. Naime, u njoj se skladišti žuč koju proizvodi jetra. Ova materija je neophodna za varenje masti tako što se prazni iz žučne kese u toku obroka kada se unose masti, a deponuje između obroka.

Bolesti koje otkriva ultrazvuk žučne kese

Žuč se koncentriše 6 do 10 puta, te usled resorpcije vode, može da nastane kamen u žučnoj kesi.

Ultrazvuk žučne kese

U 95 odsto slučajeva ultrazvučni pregled omogućava da se otkrije kamen u žučnoj kesi. Indikacije za ovaj pregled jesu jak bol u gornjem desnom delu abdomena, koji dolazi iznenada i traje od 30 minuta do više sati. Bol neretko prati mučnina i povraćanje, kao i napetost oko želuca i creva.

Ultrazvučni pregled žučne kese omogućava i dijagnostifikovanje upalnog procesa. Akutni holecistitis, tj. upala žučne kese nastaje kada dođe do totalne blokade žučne kese. Obično je izaziva kamen koji se zaglavio u izvodnom žučnom kanaliću. Mada u pojedinim slučajevima može nastati i bez prisustva kamenčića, kao posledica opekotine, sepse i teške traume. Karakteriše je bol koja traje mnogo duže nego ona koju uzrokuje kamenje u žučnoj kesi, a često dolazi i do povišene temperature.

Putem ultrazvuka utvrđuju se i polipi žučne kese. U pitanju su asimptomatska izbočenja sluzokože, koja se javljaju kao pojedinačni ili mnogobrojni, a zahtetvaju konsultaciju hirurga. Iako retki, maligni tumori žučne kese, takođe, se mogu otkriti ovim pregledom.

Kako se izvodi ultrazvuk?

Ultrazvuk žučne kese se izvodi pomoću ultrazvučnih talasa i njihovih odjeka – ehoa koji formiraju sliku u realnom vremenu.

Pacijent je u ležećem položaju, na leđima, a pre početka pregleda lekar nanosi specijalni gel na ultrazvučnu sondu. Ovaj gel sprečava stvaranje vazdušnih džepova između kože i ultrazvučnog aparata, te obezbeđuje preciznost rezultata.

Na kraju pregleda pacijent dobija izveštaj u pisanoj formi sa ultrazvučnom slikom.

S obzirom da nema zračenja, ne postoje ograničenja za ultrazvuk žučne kese kako u pogledu godina starosti, tako i u učestalosti ponavljanja.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk žučne kese?

U danima pre pregleda ne treba jesti hranu koja nadima, kao što je pasulj, grašak, boranija, kupus, sočivo… Preporučljivo je da poslednji obrok bude lagan u vidu čaja i dvopeka.

Četiri do pet sati pre zakazanog termina nije dozvoljeno unošenje nikakve hrane, niti kafe, jer će onda žučna kesa biti prazna i neće se dobro videti. Zato je najbolje da se pregled obavi ujutru, na prazan stomak, nakon pražnjenja creva.

Ultrazvuk žučne kese

Ultrazvuk žučne kese možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov u okviru ultrazvučnog pregleda abdomena. Ukoliko niste stigli da nas pozovete u toku radnog vremena, budite bez brige, jer vam je na raspolaganju online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta ordinacije.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229