• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Zašto nastaje upala žučne kese?

Upala žučne kese

Upala žučne kese, tj. holecistitis jedno je od čestih oboljenja ovog organa. Procenjuje se da se svaka druga osoba u Srbiji suočava sa ovim problemom. Pri čemu žene 4 puta češće oboljevaju nego muškarci.

Žučna kesa je muskularni organ oblika šljive, dug od 1,2 do 2,4 cm. Nalazi se u gornjem desnom delu stomaka, ispod jetre. Anatomski je povezana sa pankreasom i jetrom, sa kojima zajedno čini bilijarni sistem. To znači da ima važnu ulogu u varenju masti.

Imajući u vidu značaj koji ima u funkcionisanju čitavog organizma lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate simptome upale žučne kese.

Zašto nastaje upala žučne kese?

U 90 odsto slučajeva uzročnik je opstrukcija vrata žučne kese ili njenog izvodnog kanala žučnim kamenom. S obzirom da kamen u žučnoj kesi dovodi do smetnji otežano je ili potpuno onemogućeno pražnjenje žuči, te dolazi do nakupljanja tečnosti i pojave infekcije. Nakupljanjem žuči raste pritisak u žučnoj kesi tako da sam zid postaje zadebljan.

Upala žučne kese

Obično se zaglavljeni kamen sam vrati u žučnu kesu čime je ponovo omogućeno pražnjene i smirivanje akutnog zapaljenja. U nerednim danima smanjuje se i otok, ali se javljaju ožiljne promene u zidu žučne kese.

Međutim ako je infekcija jaka, odnosno ako se opstrukcije iznova javljaju u pitanju je hronična upala žučne kese.

U retkim situacijama kao pokretači upale mogu biti prekomerna upotreba alkohola, nezdrave navike u ishrani, pa i tumori koji izazivaju nakupljanje žuči.

Koji su simptomi upale žučne kese?

Karakteristični znak upale žučne kese jeste bol sa desne strane u gornjem delu stomaka i između lopatica. Javlja se nakon obilnog, jakog obroka kada dolazi do pojačanog lučenje žuči. Mada može nastati i kada se kamen iz žučne kese pomera ka žučnim putevima.

Bol je konstantan, prodoran i veoma intenzivan, pa može da izazove i nesvesticu. Počinje kao grč, a pojačava se svakim udisajem. Najčešće nestaje spontano nakon par sati ili kad se kamen vrati nazad u žučnu kesu.

Ovaj simptom prati povraćanje, koje traje sve dok se ne isprazni ceo sadržaj želuca. Mogu se javiti i mučnina, gađenje, povišena telesna temperatura.

Upala žučne kese povećava koncentraciju bilirubina, te je primetna žuta boja kože i beonjača.

Da li je upala žučne kese opasna?

Upala žučne kese može da dovede do brojnih komplikacija. Odumiranje tkiva žučne kese, pocepana žučna kesa, zapaljenje trbušne maramice, bilijarni ileus, bilijarni pankreatitis – samo su neke od njih. Zbog toga je veoma važno na vreme otkriti problem.

Upala žučne kese se dijagnostifikuje na osnovu laboratorijske analize krvne slike. Naime, holecistitis daje povišenu sedimentaciju, povišene transaminaze, eritrocitozu, povišenu amilazu, povišenu lipazu, veće vrednosti bilirubina, leukocitozu, povećane vrednosti alkalne fosfataze i gama GT.

Važna dijagnostička procedura jeste ultrazvuk žučne kese. Ovom bezbolnom, neinvazivnom metodom može se uočiti proširenje, zadebljanje, a često i raslojenost zida žučne kese. Takođe, omogućen je jasni prikaz kamenja ukoliko postoje.

Upala žučne kese

Nakon postavljene dijagnoze sprovodi se adekvatno lečenje. Terapija podrazumeva upotrebu lekova koji sprečavaju lučenje žuči, analgetika za bolove, kao i dijetalni režim ishrane. U krajnjoj fazi neophodna je operacija.

Nemojte čekati da se bol koju je izazvala upale žučne kese pojača, već odmah zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?