• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako se pripremiti za Papa test?

Papa test

Papa test predstavlja skrining metodu koja se radi u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Naziva se i Papanikolau test, po grčkom lekaru Georgiosu Papanikolaou, koji je započeo istraživanja davne 1923. godine. Pet godina kasnije njegov test je postao osnova za praćenje promena na grliću materice. Da bi 1957. godine Anna Marion Hilliard uvela pojednostavljenu verziju testa.

Treba znati da nije u pitanju dijagnostički test, već se njime otkrivaju abnormalne ćelije prisutne na grliću materice, koje mogu predstavljati kancerozne ili potencijalno prekancerozne promene. Na taj način se izdvajaju pacijentkinje koje eventualno imaju karcinom.

Rak rak grlića materice je 4. po učestalosti karcinoma, a po stopi smrtnosti zauzima 2. mesto. Situacija u našoj zemlji je zabrinjavajuća. U Srbiji godišnje oboli od 1.400 do 2.200 žena, a 500 do 650 njih izgubi bitku sa ovom bolešću.

Razlog ove poražavajuće statistike leži u činjenici da se većina slučajeva otkrije u kasnijim fazama, kada lečenje ne samo da je agresivnije, već njegov ishod nije izvestan. Imajući ovo u vidu Papa test ima važnu ulogu u ranoj dijagnostici. Takođe, njime se mogu otkriti i prisutne infekcije i upale.

Kada se radi Papa test?

Papa test se, obično, radi zajedno sa kolposkopijom tokom ginekološkog pregleda. Ove 2 procedure obezbeđuju tačnost rezultata od čak 98 odsto.

Papa test

Preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama. Pri čemu ga treba uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. godine života.

Papa test spada u obavezne lekarske preglede žena koji se rade godišnje. Mada je preporučljivo da se kontrolni pregledi rade 2 puta godišnje. Kod žena starijih od 30 godina mogu se kombinovati sa testom na humani papiloma virus, jer je ova seksualno prenosiva infekcija jedan od vodećih uzročnika raka grlića materice.

Ženama koje su ušle u menopauzu, tačnije nakon 65. godine života, testiranje se izvodi na svakih 5 godina pod uslovom da su rezultati prethodnih testova bili uredni.

Ukoliko Papa test pokaže neke abnormalnosti, prema savetu lekara vrši se češće testiranje.

Najbolje vreme za zakazivanje testa je najmanje 5 dana nakon završetka menstruacije (oko 10-og dana ciklusa), ali se u hitnim situacija može raditi i tokom menstrualnog perioda.

Rezultati Papa testa

Dobijeni rezultat testa se svrstava u određenu grupu.

Prema starijoj klasifikaciji, koja je uvedena 1954. godine, postoji 5 grupa. Prva grupa pokazuje uredan nalaz. Što znači da nisu pronađene abnormalne ćelije. Druga grupa ukazuje na netipične zapaljenjske promene. Treća grupa predstavlja displaziju, tj. prisutne su atipične ćelije neodređenog značaja ili postoji sumnja na postojanje premalignih promena. Četvrta grupa pokazuje veliki stepen verovatnoće premalignih promena, dok 5. grupu čini sumnja na invazivni karcinom.

Krajem 20. veka uvedena je druga nova klasifikacija, tzv. Bethesda sistem. Prema ovoj podeli u prvu grupu spada blaga displazija, u drugu umerena displazija, a u treću teška displazija. Dok četvrtu čini invanzivni karcinom.

Kako se pripremiti za Papa test?

Dva dana pre testiranja ne treba koristiti vaginalne tablete, uključujući i biljne. Veče pre ne treba vršiti unutrašnje ispiranje vagine, a 24 sata pre testa savetuje se izbegavanje seksualnih odnosa.

Drage dame, nemojte čekati početak godine kada ćete čuti rečenicu: „Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice“, već na vreme zakažite kompletni ginekološki pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Papa test

Ukoliko niste u mogućnosti da nas pozovete u toku radnog vremena, na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda putem sajta.

Hi, How Can We Help You?