• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena   podrazumeva dijagnostičku metodu koja koristi visokofrekventne zvučne talase za snimanje unutrašnjosti tela. Ultrazvuk  će pomoći vašem lekaru da vidi organe i strukture unutar abdomena i precizno utvrdi dijagnozu. 

Da li je ultrazvuk bezbedan?

Ultrazvuk je potpuno sigurana i bezbolana dijagnostička metoda.

Ultrazvučne slike se snimaju u realnom vremenu i mogu pokazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa, kao i protok krvi kroz krvne sudove. Najčešće se koristi za pregled fetusa kod trudnica, jer nema štetnih zračenja.

Zašto se ultrazvučni pregled abdomena vrši?

Ultrazvuk abdomena se koristi za proveru glavnih organa u trbušnoj duplji. Organi koji se najčešće proveravaju uključuju žučnu kesu, bubrege, jetru, pankreas i slezinu.

Kod muškaraca između 65 i 75 godina koji su pušači ultrazvuk abdomena se radi zbog provere aneurizme abdominalne aorte. 

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregled abdomena je preporučljiv ukoliko vaš lekar posumnja u sledeća stanja:

  • Pojavu krvnih ugrušaka,
  • Uvećanje organa (poput jetre, slezine ili bubrega),
  • Tečnosti u trbušnoj duplji,
  • Kamena u žuči,
  • Hijatus hernije,
  • Pankreatitisa,
  • Zastoja u radu bubrega,
  • Kamena u bubregu,
  • Tumora u trbušnoj duplji.

Ultrazvuk abdomena se takođe može koristiti kao pomoćni dijagnostički metod  tokom određenih procedura. Na primer: tokom abdominalne biopsije – vaš lekar može koristiti ultrazvuk da vidi gde da postavi iglu kako bi uzeo mali uzorak tkiva.

Ultrazvuk takođe može pomoći lekaru da izvuče tečnost iz ciste ili apscesa ili pak za ispitivanje protoka krvi u abdomenu.

Da li je ultrazvuk štetan po zdravlje?

Ultrazvuk je apsolutno neškodljiv po zdravlje.

Za razliku od rendgenskih zraka ili CT-a, ultrazvuk ne zrači, zbog toga ih lekari koriste za proveru razvoja beba kod trudnica.

Kada je ultrazvuk abdomena ili drugih delova tela u pitanju osim što je neškodljiv, on može i da ukaže na pojedina stanja koja će lekaru biti signal da pacijenta uputi na dalja ispitivanja.

Pravovremenom reakcijom i lečenjem mnoge bolesti se mogu zaustaviti ili u potpunosti izlečiti.

Da li je za ultrazvučni pregled abdomena potrebna predhodna priprema?

Za ultrazvučni pregled nije potrebna posebna priprema, ali je neophodno da se sa lekarom konsuktujete oko uzimanja redovne terapije.

Preporuka je da se 8 do 12 sati pre ultrazvuka ne uzima tečnost i hrana. To je iz razloga što nesvarena hrana u želucu i urin u bešici mogu blokirati zvučne talase, otežavajući lekaru da dobije jasnu sliku.

Ultrazvučni pregled abdomena

Postoji izuzetak ukoliko radite ultrazvuk žučne kese, jetre, pankreasa ili slezine. U tim slučajevima, možda će vam biti preporučeno da jedete obrok bez masti veče pre snimanja, a da nakon toga da ne uzimate ni hranu, ni vodu.

Kako se izvodi ultrazvuk abdomena?

Tokom trajanja pregleda nećete osetiti nikakve neprijatnosti, izuzev hladnog gela koji će vam biti stavljen na abdomen.

Gel sprečava stvaranje vazdušnih džepova između kože i ultrazvučnog aparata i šalje zvučne talase visoke frekvencije kroz vaše telo. Ovi talasi su previsoki da bi ih ljudsko uho moglo čuti. 

Ukoliko imate bol u stomaku, tokom ultrazvuka možete osetiti blagu nelagodu. Obavezno odmah obavestite svog lekara ako se bol pojača. Određeni faktori ili stanja mogu ometati rezultate ultrazvuka, uključujući: gojaznost, hranu unutar želuca, barijum (tečnost koju progutate u nekim testovima koja pomaže vašem lekaru da vidi vaš želudac i digestivni trakt). Postupak obično traje manje od 30 minuta.

Šta se dešava nakon pregleda?

Lekar će nakon završenog pregleda protumačiti vaše rezultate. Nakon toga daće vam preporuke za lečenje ili dalje ispitivanje, ukoliko je to potrebno.

U lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov možete zakazati pregled gastroenterologa kao i ultrazvuk abdomena, koji je trenutno na promotivnoj ceni.

 

Hi, How Can We Help You?