• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Mikoplazme – Koju infekciju izazivaju?

Mikoplazme

Mikoplazme su male bakterije koje pripadaju porodici Mycoplasmatacea. S obzirom da nemaju zidove, njihov oblik nije jasno definisan, te su slične virusima. Zapravo, one predstavlja prelazni oblik između bakterija i virusa.

Ovoj grupi pripada oko 70 vrsta. Uglavnom su bezopasne. Međutim, pojedine, kao što Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium, mogu da dovedu do infekcija.

Statistički podaci pokazuju da se sa njima suočava oko 30 odsto odrasle populacije. Nažalost, sve je veći broj registrovanih slučajeva i kod mlađih osoba, koje nisu seksualne aktivne.

Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate na vreme simptome infekcije.

Koju infekciju izazivaju mikoplazme?

Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium su patogeni mikroorganizmi, koji čine sastavni deo normalne (fiziološke) flore donjih delova genitalnog trakta.

Mikoplazme

U većini slučajeva Mycoplasma hominis izaziva polne infekcije žena. Takođe, može uzrokovati infekcije novorođenčadi i infekcije van genitalija kod osoba koje imaju oslabljen imuni sistem usled neke druge bolesti. Dijabetes, HIV, hemoterapija, transplantacija organa se svrstavaju u vodeće faktore rizika.

Mycoplasma genitalium, kao i hlamidija, glavni je uzročnik nespecifičnog uretritisa kod muškaraca. Dok kod žena izaziva bakterijsku vaginozu. Mada se često povezuje sa drugim dijagnozama nego što samostalno dovodi do infekcije.

Glavni način prenosa jeste polnim putem, tj. prilikom nezaštićenog seksualnog odnosa. Moguć je i prenos sa inficirane majke na novorođenče u toku porođaja.

Neretko, infekcija se može preneti i preko peškira, posteljine, u dodiru sa tuđim vešom, pa i u kozmetičkim salonima i solarijumima.

Koji su simptomi mikoplazme?

Infekcije mikoplazme su obično asimptomatske. Ipak, vremenom sa napredovanjem bolesti javljaju se određeni simptomi.

Kod žena to su napetost i/ili bol u donjem delu stomaka, pojačana vaginalna sekrecija, svrab spoljašnjih delova vagine. Ove tegobe prati učestalo mokrenje, osećaj peckanja i/ili bola pri mokrenju, neprijatnost i bol pri polnom odnosu, a u pojedinim slučajevima može doći i do mučnine, povraćanja i povišene telesne temperature.

Problemi prilikom mokrenja, pre svega osećaj peckanja i bol pri mokrenju, karakteristični su znaci infekcije mikoplazme kod muškaraca. Pored njih prisutni su i iscedak iz penisa i oticanje zglobova.

Kako se leči infekcija mikoplazme?

Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih testova iz uzoraka brisa uretre kod muškaraca i brisa grlića materice kod žena.

Ukoliko je nalaz potvrdio prisustvo infekcije prepisuje se odgovarajuća medikamenozna terapija. Ona obuhvata upotrebu antibiotika, tetraciklina i makrolidima. Kako je u pitanju polno prenosiva bolest neophodno je lečenje oba partnera istovremeno. Pri čemu je potrebno u toku trajanja terapije apstinirati od seksualnih odnosa. U protivnom, može do reinfekcije.

Mikoplazme

Ukoliko se infekcija mikoplazme ne leči može se proširiti na matericu, jajnike i jajovode uzrokujući upalne bolesti male karlice. Kao posledica ovih oboljenje može doći do neplodnosti, vanmaterične trudnoće, spontanog pobačaja. Dok kod trudnica postoji opasnost od prevremenog porođaja. Zato ako ste primetili neki od navedinih simptoma, nemojte ih zanemarivati, već još danas zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Za pacijente koji nisu u mogućnosti da obave poziv u toku radnog vremena, na raspolaganju im je online zakazivanje putem zvaničnog sajta ordinacije.

Hi, How Can We Help You?