• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvučni pregled skrotuma

Ultrazvučni pregled skrotuma

Ultrazvučni pregled skrotuma predstavlja neinvazivnu dijagnostičku metodu koja pruža jasni uvid u strukturu testisa i okolnih tkiva.

Skrotum, tj. mošnice se nalazi između tela penisa i analnog otvora. U pitanju je kožna kesa u kojoj su smeštene genitalne žlezde muškaraca – testisi. Osnovna funkcija skrotuma je regulisanje temperature testisa. Naime, drastične promene temperature mogu da oštete kvalitet sperme, te skrotum ima sposobnost skupljanja i širenje kako bi obezbedio adekvatnu temperaturu za testise. Ona iznosi 34,4 stepeni Celzijusovih, odnosno 2 ili 3 stepena ispod telesne temperature od 37 stepeni Celzijusa.

Imajući u vidu značaj koji ima skrotum u telu muškaraca lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kada je potreban njegov ultrazvučni pregled.

Kada se radi ultrazvučni pregled skrotuma?

Ultrazvučni pregled skrotuma je neophodan za utvrđivanje uzroka bola, otoka, tečnosti oko testisa (hidrokele), proširenja vena u skrotumu (varikokela), pa čak i neprijatnog osećaja ili osećaja zatezanja u testisu. Ima važnu ulogu i kod dijagnostifikovanja akutne i hronične upalne bolesti testisa ili epididimisa.

S obzirom da može doći do izmenjenih struktura testisa usled urinarnih infekcija i upale prostate (prostatitisa) potrebno je ultrazvukom ispitati stanje u ovom delu tela. Pregled je obavezan i nakon trauma ili povreda testisa kako bi se proverio izgled testisa i očuvanost cirkulacije.

Ultrazvučni pregled skrotuma

Ultrazvučni pregled skrotuma je sastavni deo otkrivanja problema impotencije i steriliteta. Oko 20 odsto muškaraca ima proširene krvne sudove u ovoj regiji. Kako je u tom slučaju cirkulacija usporena, temperatura je veća, te je ugroženo stvaranje polnih ćelija. Vrši se i ako se nađu patološke laboratorijske vrednosti krvi i urina.

Pregled skrotuma ultrazvukom je značajan i za dijagnostifikovanje karcinoma testisa. Iako su ovi tumori ređi u odnosu na druge vrste najčešće pogađaju mlađe muškarce, od 15 do 40 godina starosti, te je potrebno ispitati svaku izraslinu, kvržicu ili uvećanje na testisu.

Bol kod ejakulacije, krv u spermi i promena boje kože u skrotalnoj regiji, takođe, predstavljaju indikacije za ultrazvučni pregled.

Kako se vrši ultrazvuk skrotuma?

Ultrazvučna dijagnostika skrotuma je potpuno bezbedna metoda, bez zračenja te nema opasnosti od neželjenih efekata. Što znači da se može ponoviti više puta, u zavisnosti od postavljene dijagnoze.

Izvodi se pomoću linearne sonde koja daje odličnu rezoluciju slike u realnom vremenu na monitoru uređaja. Dok se color doppler opcija primenjuje za prikaz i analizu morfologije i ispitavanje prokrvljenosti testisa, posebno u slučaju upale, traume i steriliteta.

Pregled traje 10 do 30 minuta. Pri čemu pacijent leži na leđima u mirnom položaju. Na sondu se nanosi gel koji olakšava prolaz utrazvučnih talasa.

Bez obzira što čitava procedura traje kratko i nije bolna kod pojedinih pacijenata izaziva nelagodu jer je u pitanju pregled intimnih delova. Brižnim pristupom lekara i razgovorom sa pacijentom i ova neprijatnost se lako prevazilazi.

Za ultrazvuk skrotuma nije potrebna nikakva priprema, a odmah nakon pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim ativnostima.

Ultrazvučni pregled skrotuma možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Najsavremeniji aparati i naši vrhunski stručnjaci garancija su tačne i detaljne dijagnoze.

Ultrazvučni pregled skrotuma

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete ili da pozovete u toku radnog vremena, na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta.

Hi, How Can We Help You?