• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Prostatitis

Prostatitis

Prostatitis predstavlja upalu prostate. Odnosno, muške polne žlezde koja se nalazi kod mokraćnog kanala, a ispred debelog creva. Izgledom podseća na kesten, te se često naziva kestenjača. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja materije koja ulazi u sastav ejakulata.

Upala prostate je veoma rasprostranjen problem muškaraca širom sveta. Procenjuje se da 10 do 15 odsto muškaraca bar jednom u životu se suoči sa njim. Rizik od pojave se povećava starenjem, što pokazuju i istraživanja. Naime, po učestalosti se nalazi se 3. mestu bolesti kod muškaraca starijih od 50. godina. Nažalost, sve je veći broj registrovanih slučajeva među mlađima pa možemo slobodno da kažemo da spada i u česta oboljenja prostate muškaraca srednjih godina.

Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate simptome upale prostate.

Zašto nastaje prostatitis?

Prostatitis obično izazivaju bakterije koje kroz mokraćnu cev dospevaju do prostate. Glavni pokretač je Escherichia coli, gram-negativna bakterija koja lako dospeva u organizam i brzo se prenosi. Mada upalu mogu da izazovu i druge infekcije, posebno polno prenosivim mikroorganizmima, kao što su Neisseria gonorrhoeae, Chlamidia trachomatis ili virus HIV-a.

Prostatitis

Pored infekcija u pojedinim slučajevima uzročnici oboljenja su i poremećaj metabolizma mokraćne kiseline, suženja mokraćne cevi, tumori, benigna hiperplazija prostate, ali i mehaničke povrede, kao na primer postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cev.

U faktore rizika se svrstavaju loš način života, naročito preterano konzumiranje alkohola. Prostatitis mogu da pokrenu i dugo uzdržavanje od mokrenja, stres, smanjena izloženost sunčevim zracima, kao i dugotrajno sedenje.

Nije redak slučaj da se sa ovim oboljenjem suočavaju profesionalni biciklisti i džokeji, jer je kod njih prostata preterano prokrvljena.

Prostatitis se javlja u 2 oblika

Akutna upala prostate nastaje naglo. Karakteristični simptomi su bolovi u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem delu trbuha i leđa, bol pri pražnjenu creva. Zatim se javljaju problemi sa mokrenjem, tj. otežano mokrenje, gnojan iscedak iz mokraćne cevi, krv u mokraći ili semenoj tečnosti. Neretko ih prate povišena temperatura, slabost, groznica.

Za razliku od akutnog, hronični oblik traje duže od 3 nedelje. Može se razviti iz akutne faze. Mada nije isključeno da se bolest od početka razvija kao hronična. Simptomi su znatno blaži. Javljaju se umor, umereni bolovi u predelu muških genitalija, manji poremećaji mokrenja, peckanje tokom ili nakon ejakulacije, kao i impotencija.

Kako se leči prostatitis?

Dijagnoza upale prostate se postavlja na osnovu pregleda pacijenta i laboratorijske analize urinokulture i spermokulture. Pomoću ovih analiza identifikuju se uzročnici. Neophodno je uraditi i ultrazvuk prostate i mokraćne bešike.

Prostatitis

Prema dobijenom antibiogramu prepisuju se odgovarajući antibiotici. Preporučljivo promeniti i navike, pre svega smanjiti unos alkoholnih pića i kofeina, slane i začinjene hrane, kao i masti životinjskog porekla.

Upala prostate je oboljenje koje ne treba olako shvatiti, jer može da dovede do ozbiljnih komplikacija ako se lečenje ne otpočne na vreme. Zato sa pojavom prvih simptoma zakažite urološki pregled sa ultrazvukom u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?