• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Karcinom testisa – Kako ga prepoznati?

Karcinom testisa

Karcinom testisa predstavlja maligno oboljenje koje nastaje u polnim ćelijama muškaraca.

Testisi su parne genitalne žlezde kod muškaraca. Smešteni su iza penisa, u kožnoj kesi koja se naziva skrotum (mošnica). Njihova osnovna funkcija je spermatogeneza, tj. stvaranje spermatozoida, koja započinje u pubertetu. Takođe, u testisima se proizvodi testosteron. Ovaj muški polni hormon je odgovoran za primarne i sekundarne polne karakteristike, kao što su maljavost, dublji glas, uvećanje mišićne mase, uvećanja telesne mase.

U čak 90 odsto slučajeva, karcinom testisa se razvija u germinativnim ćelijama, a deli se na seminomski i neseminomski. Manji broj čine tumori lajdigovih ćelija, sertolijevih ćelija i gonadoblastomi.

U poređenju sa drugim vrstama karcinoma rak testisa je redak tumor. Procenjuje se da od njega oboli oko 1 odsto muške populacije. Ipak, ne treba ga zanemariti, jer uglavnom pogađa mlađe muškarce, od 15 do 35 godina starosti.

Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate simptome na vreme.

Zašto nastaje karcinom testisa?

Baš kao rak prostate ili bilo koji drugi, tako i karcinom testisa se javlja kada zdrave ćelije u testisu počnu nekontrolisano da se dele. U normalnim uslovima ove ćelije rastu, dele se i umiru po strogo definisanom mehanizmu. Ukoliko počnu da rastu i dele se kada nove ćelije nisu potrebne, dolazi do njihovog gomilanja, te stvaraju tumorozno tkivo.

Karcinom testisa

Tačan uzrok koji dovodi do promena u ćelijama testisa nije otkriven. Genetika igra važnu ulogu. Odnosno, veća je opasnost da se javi kod muškarca u čijoj porodici postoji istorija ove bolesti.

U moguće pokretače spadaju i nespušteni testis (kriptorhizam). Naime, testisi se tokom rasta ploda formiranju u trbušnom delu, da bi se spustili pred porođaj. Međutim, može se dogoditi da ne dođe do spuštanja jednog testisa, te postoji rizik od nastanka raka.

Kao uzročnici navode se i nenormalan razvoj testisa, povrede testisa, neplodnost. Istraživanja pokazuju da muškarci koji su imali karcinom na jednom testisu, neretko obole od raka u drugom.

Karcinom testisa može da izazove i dugotrajno izlaganje štetnom zračenje, ekstremno niskim ili visokim temperaturama, kao i štetnom uticaju nafte i plina.

Koji su simptomi karcinoma testisa?

Bezbolna izraslina ili kvržica na testisu može biti znak karcinoma. Ponekad se javlja otok ili uvećanje na testisu.

Kada bolest napreduje nastaju i drugi simptomi. Bol u abdomenu ili preponama, bol u leđima, bol ili nelagodnost u testisu ili skrotumu samo su neki od njih. Prate ih osećaj težine u skrotumu, bolna ejakulacija ili krv u ejakulatu.

Kako se postavlja dijagnoza karcinoma testisa?

Urološki pregled je osnova u otkrivanju karcinoma testisa. On podrazumeva palpaciju uočene promene. Vrši se i ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila priroda kvržice. Za detaljnu dijagnozu neophodne su i laboratorijske analize kojima se određuju tumor markeri. Njihov visok nivo ne znači isključivo da pacijent ima rak, ali predstavljaju značajnu pomoć pri postavljanju dijagnoze.

Karcinom testisa

Ukoliko se otkrije na vreme, karcinom testisa se uspešno leči. Zato stručnjaci savetuju samopregled testisa najmanje jednom mesečno, dok preventivni urološki pregled sa ultrazvukom možete uraditi u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?