• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Crevna kandidijaza -Simptomi i način lečenja

Crevna kandidijaza

Crevna kandidijaza je danas sve veći zdravstveni problem, naročito u razvijenim zemljama.

Kandida je mikrorganizam iz roda gljivica koji obuhvata oko 200 vrsta. Najpoznatija je Candida albicans koja izgledom podseća na kvasac, pa odatle i njen naziv. Naime, ime potiče od latinskih reči „candidus“ i „albicō“, što znači „biti beo”.

U malom broju, ova gljivica je normalni stanovnik sluzokože usta, ždrela, gastrointestinalnog trakta i vagine, gde živi u ravnoteži sa ostalim mikroorganizmima. Zajedno sa njima pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata.

Ukoliko dođe do narušavanja ravnoteže u telu čoveka stvaraju se povoljni uslovi za njeno prekomerno razmnožavanje. Međutim, ni tada ne znači da će se razviti infekcija. Crevna kandidijaza se javlja kada je imuni sistem slab, te organizam nema uslova da se odbrani od negativnog dejstva.

Koji su uzročnici crevne kandidijaze?

Glavnu ulogu u nastanku crevne kandidijaze ima neadekvatna ishrana. Odnosno, prekomerno unošenje belog šećera, belog brašna, kao i gaziranih i kofeinskih napitaka. Alkohol, takođe, može da dovede do nekontrolisanog razmnožavanja ove gljivice.

Prekomerna upotreba antibiotika je još jedan od vodećih uzročnika infekcije. Iako oni uništvaju loše bakterije, usled dugotrajne upotrebe postoji opasnost da negativno utiču i na dobre, obezbeđujući prostor za razmnožavanje kandide.

Crevna kandidijaza

Osim antibiotika i drugi lekovi mogu da izazovu crevnu kandidijazu. Tu, pre svega, spada terapija kojom se leče gastritis, čir i gastroezofagealna refluksna bolest, jer smanjuje lučenje želudačne kiseline pa utiču na balans crevne mikrobiote. Duga upotreba kortikosteroida, kontraceptivnih pilula, kao i imunosupresivne terapije, se svrstava u potecijalne pokretače bolesti.

Crevna kandidijaza je čest pratilac hroničnog stresa, trudnoće, malignih bolesti, dijabetesa, teških operacija i transplantacija.

Kako se manifestuje crevna kandidijaza?

Grčevi u stomaku i nadimanje su karakteristični znaci kandide u crevima. Posebno ako ih prati pojačana želja za konzumiranjem šećera i ugljenih hidrata. Mogu se javiti i problemi sa varenjem, svrab perianalne regije, dijareja ili opstipacija, kao i sluz u stolici.

Kod pojedinih pacijenata prisutan je i loš zadah ili problemi sa kožom, tj. pojava ekcema, psorijaze i osipa. Dok se u kasnijoj fazi javljaju i konstantni umor i malaksalost, pa i nagle promene raspoloženja, koje mogu da dovedu do anksioznosti i depresije.

Kako se leči crevna kandidijaza?

Najnovija istraživanja su pokazala da nelečena crevna kandidijaza može da uzrokuje hronično zapaljenje sluznice creva, kao što je Kronova bolest. Zbog toga je veoma važno na vreme otkriti problem.

Kandida u crevima se dijagnostifikuje na osnovu anamneze i laboratorijske analize stolice. Pri čemu normalni nalaz podrazumeva do 20 kolonija.

Crevna kandidijaza

Ukoliko se potvrdi infekcija neophodno je sprovesti odgovarajuću terapiju koja ima za cilj zaustavljanje prekomernog rasta kandide i uspostavljanje ravnoteže mikroorganizama u crevima. Lečenje obuhvata upotrebu različitih probiotskih preparata, lekova iz grupe antimikotika i dijetu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, uz izbegavanje šećera.

Ukoliko vas muči neki od navedenih simptoma zakažite još danas pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Pregled možete zakazati ne samo telefonom, već i online, putem zvaničnog sajta.

 

Hi, How Can We Help You?