• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako prepoznati laringitis?

Laringitis

Laringitis predstavlja zapaljenje sluznice grkljana. Naziv potiče od latinske reči „larynx“, što u prevodu znači grkljan.

Grkljan je početni, gornji deo donjih disajnih puteva koji se nalazi u vratu, tačnije između korena jezika i podjezične kosti sa gornje strane i dušnika sa donje strane. Osim što služi za sprovođenje vazduha od ždrela ka dušniku, zajedno sa usnom i nosnom dupljom i ždrelom učestvuje u stvaranju glasa. Ima važnu ulogu i pri određivanju smera kretanja hrane. Prilikom gutanja deo grkljana, koji se zove epiglotis, zatvara dušnik kako bi hrana odlazila u jednjak, a ne u disajne puteve.

S obzirom na značaj koji grkljan ima, svaki zapaljenski proces dovodi do ometanja normalnog funkcionisanja. Problem se obično javlja u jesen i proleće, ali i kada su velike temperaturne oscilacije. Pogađa podjednako starije i mlađe generacije. Mada je češći kod dece, posebno u uzrastu od 6 meseci do 6 godina.

Zašto se javlja laringitis?

Laringitis može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (hronični). Akutni traje do 2 nedelje i obično prolazi spontano, bez lečenja. Hronični traje duže od 2 nedelje i zahteva primenu terapije.

Laringitis

Glavni uzrok akutnog laringitisa je prekoemerno naprezanje glasnih žica usled vikanja, glasnog govora ili glasnog pevanja. Mogu ga izazvati i virusne infekcije koje izazivaju i prehladu, a u ređim slučajevima i bakterije. U faktore rizika svrstava se prekomerni unos alkohola.

Hronični laringitis uglavnom je uzrokovan izlaganjem iritantima tokom vremena. Odnosno, nadražujućim supstancama koje se udišu, kao što su hemijska isparenja, alergeni ili dim. Povrede i izrasline na vokalnim žicama (polipi ili čvorovi), takođe, mogu da dovedu do problema. Kao pokretači navode se i pojedine bolesti, pre svega gastroezofagealna refluksna bolest i hronična upala sinusa, ali i loše životne navike, naročito pušenje i konzumiranje alkohola.

Manje uobičajeni uzroci hroničnog laringitisa su bakterijske i gljivične infekcije, kao i infekcije određenim parazitima. Zatim, rak, paraliza glasnih žica, koja može biti posledica povrede nerva usled operacije, promene na glasnim žicama koje su posledica starenja.

Kako prepoznati laringitis?

Promuklost, slab glas ili gubitak glasa su karakteristični znaci zapaljenja sluznice grkljana. Prate ih osećaj golicanja i grubosti u grlu, upaljeno grlo, suvo grlo i suvi kašalj.

Kod hroničnog oblika uz navedene simptome mogu se javiti i hrkanje tokom spavanja, kao i promene u glasu, tj. nakon izvesnog vremena glas postoje grublji.

Kako se leči?

Kod blažih akutnih oblika lečenje nije potrebno. Preporučuje se odmaranje glasa što je više moguće, tih govor i unos što većih količina vode, pri čemu treba voditi računa da ona ne bude hladna. Ispijanje čajeva se podrazumeva, jer oni imaju umirujuće dejstvo na grlo. Kao prirodni lek mogu se koristiti limun i med.

Ukoliko su simptomi intenzivni ili traju duže od 2 nedelje neophodan je otorinolaringološki pregled. U tom slučaju lečenje može da obuhvati i upotrebu antibiotika ili kortikosteroida.

Ukoliko je laringitis izazvan infekcijom može se proširiti na ostale delove respiratornog sistema, te je veoma važno da se pacijent odmah javi lekaru ako ima problema sa disanjem, problema sa gutanjem, iskašljava krv ili ima povišenu telesnu temperaturu.

Laringitis

Nemojte da čekate da simptomi zapaljenja sluznice grkljana dovedu do komplikacija, već na vreme zatražite pomoć u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas pozovete u toku radnog vremena na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda putem našeg zvaničnog sajta.

Hi, How Can We Help You?