• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Dopler krvnih sudova nogu

Dopler krvnih sudova nogu

Dopler krvnih sudova nogu je bezbolna i nevainzivna ultrazvučna metoda kojom se vrši pregled arterijskih i venskih krvnih sudova nogu, počev od prepona, pa do stopala. Takođe, pomoću Dopplerovog efekta meri se protok krvi kroz njih u realnom vremenu. Na osnovu razlika u konstantnim frekvencama krvnih zrnaca utvrđuje se promena u brzini protoka krvi krvnih sudova.

Noge su donji ekstremiteti čoveka koji nose težinu tela, daju podršku održavanju položaja i stabilnosti pri kretanju i imaju važnu ulogu u pokretljivosti čitavog tela. Imajući ovo u vidu veoma je važno na vreme otkriti bilo kakve promene na njima, te vam lekarska ordinacija Dr Nestorov skreće pažnju na značaj koji ima dopler krvnih sudova nogu.

Kada je potrebno uraditi dopler krvnih sudova nogu?

Dopler krvnih sudova nogu omogućava jasno sagledavanje građe krvnih sudova i otkrivanje proširenja i suženja, utvrđivanje stanja venskih zalistaka i prisustvo varikoziteta. Zbog toga predstavlja zlatni standard za otkrivanje tromba u dubokim venama, kao i procenu rizika od nastanka plućne tromboembolije.

Dopler krvnih sudova nogu

Ultrazvučni pregled sa kolor dopler opcijom je neophodan ukoliko postoji otok na delu ili celoj nozi, bol i grčevi, vidljivo proširene vena, promena boje kože u vidu crvenila, trnjenje nogu, čirevi na stopalu ili gležnju, osećaj težine u nogama. Obavezan je prilikom pripreme za operaciju vena, kao i kontrole kod pacijenata koji su imali intervencije na krvnim sudovima nogu, tj. nakon ugradnje stenta ili by pass-a.

Koristi se za kontrolu pacijenata kojima je već dijanostikovana aterosklerotska promena, koji su zbog oporavka od bolesti dugo ležali, dugo nosili gips i ženama koje su imale težak porođaj. Takođe, preporučuje se u prevenciji osobama koje imaju dijabetes, povišeni krvni pritisak, Burgerovu bolest, hiperlipidemiju, poremećaj koagulacije, kao i pušačima i nepokretnim osobama.

Kako se izvodi kolor dopler krvnih sudova?

Pregled se izvodi u ležećem položaju, na leđima sa blago savijenom nogom u kolenu. Na kožu se nanosi specijalni gel koji eliminiše pojavu vazduha između kože i ultrazvučne sonde, te obezbeđuje stvaranje jasne slike.

Najpre se posmatraju butna arterija i vena, a onda i čitav tok vena i arterija niz nogu. Tako i zatkoleni i potkoleni krvni sudovi. Nakon jedne noge, procedura se ponavlja na drugoj nozi.

Pacijent dobija rezultate odmah posle pregleda, a ukoliko je potrebno propisuje se tok lečenja.

Da li je neophodna priprema za dopler krvnih sudova nogu?

Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom nogu ne zahteva ikakvu pripremu. Jedino pušači ne treba da konzumiraju cigarete najmanje sat vremena pre zakazanog termina. Nikotin dovodi do sužavanja arterija, što može uticati na rezultate testa.

S obzirom da je potpuno neivanzivan, odmah nakon pregleda pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Procedura se zasniva na ultrazvučnim talasima. To znači da nema opasnosti od zračenja, te ne postoji ni ograničenje u pogledu učestalosti izvođenja, kao ni godina starosti.

Dopler krvnih sudova nogu

Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom krvnih sudova nogu možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas pozovete u toku radnog vremena na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda.

Hi, How Can We Help You?