• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Da li su varičele boginje opasne?

Varičele boginje

Varičele boginje predstavljaju veoma zarazno oboljenje, koje je u narodu poznato pod imenom ovčije boginje ili vodene kozice. Izaziva ga varičela zoster virus, koji pripada DNK virusima, familiji Herpesviridae.

Ovčije boginje bile su poznate još u 9. veku. Persijski naučnik, filozof i lekar Al Razi naveo je u svojim spisima razlike između varičele i velikih i malih boginja. Ipak, detaljniji opis dao je italijanski lekar Ingrasija 1552. godine. On je objasnio i simptome, koji su pomogli za lakše raspoznavanje od drugih kožnih bolesti. Dok je Tomas Veler 1954. godine prvi izolovao virus ovčijih boginja.

Varičele boginje spadaju u jednu od najčešće zaraznih bolesti dece uzrasta od 1 do 7 godina. Mada se mogu dobiti u bilo kom uzrastu.

Imajući u vidu visok stepen zaraze lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva kako na vreme da prepoznate simptome.

Kako se prenose ovčije boginje?

Virus se nalazi u sekretu respiratornog trakta obolelih, te se najčešće prenosi kapljičnim putem. S obzirom da može da preživi u vazduhu nekoliko sati, do zaražavanja može doći i kada niste zajedno sa obolelim, ali ubrzo nakon njega boravite u istoj prostoriji.

Varičele boginje

Varičela se može preneti i direktnim kontaktom sa obolelim, dok opasnost od indirektnog puta prenosa ne postoji, jer virus ne može da preživi na predmetima.

Oboleli je zarazan 2 dana pre izbijanja osipa, pa sve dok se i poslednji mehurić na koži ne osuši, a da se novi ne pojavi. Bolest traje oko 2 nedelje, a vreme inkubacije, tj. period od momenta kontakta sa obolelom osobom, do pojave prvih simptoma traje od 10 do 21 dan.

Klinička slika bolesti

Varičele boginje, baš kao i male boginje, razvijaju se kroz faze.

U početnom, kataralnom stadijumu, javljaju se prvi simptomi. To su povišena temperatura, kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima. Oni traju oko 2 dana i izraženiji su kod odraslih pacijenata, dok kod dece često nisu prisutni.

Osipnu fazu karakteriše pojava osipa, a započinje povišenom temperaturom. Ospe se, najpre, javljaju u vidu malih crvenih tačkastih promena (papula) koje se pune vodenastim sadržajem (vezikula) tako da podsećaju na sitne bubuljice ili ujede insekata. Zatim dolazi do njihovog sušenja i pojave kraste. Kada kraste otpade na tom delu koža je neko vrme svetlije boje, ali ne ostaje ožiljak.

Osip se javlja na čitavom telu i licu, ukljućujući i sluzokožu usne duplje i genitalija. Izbija u naletima, obično su to 3 naleta, a svaki prati povišena telesna temperatura. Razmak izbijanja je od nekoliko časova do 72 časa.

Poslednji je stadiju rekonvalescencije u kome dolazi do pada temperature i smanjenja simptoma. Dok se na koži mogu videti kraste i svetle fleke nastale od njih. Ova faza traje 6 do 8 dana.

Da li su varičele boginje opasne?

Iako se ovčije boginje uspešno leče, u pojedinim slučajevima mogu nastupiti komplikacije, kao što su zapaljenje pluća (pneumonia), zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis) i zapaljenje mozga (encefalitis). U ostale komplikacije spadaju trombocitopenijska purpura, nefritis, retinalna hemoragija, Giljen-Bare sindrom, hepatitis i miokarditis.

Kod dece se mogu javiti i bakterijske infekcije, jer nekontrolisanu češu kožu, a u kasnijim godinama, kada imuni sistem oslabi, virus koji je ostao u telu, može se aktivirati i dovesti do pojave hepresa.

Varičele boginje

Ukoliko ste kod svog mališana ili nekog drugog člana porodice primetili neke od navedenih simptoma posetite odmah lekarsku ordinaciju Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?