• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Stomačni virus – Koji su simptomi?

Stomačni virus

Stomačni virus, tj. gastroenteritis, kako se stručno naziva, predstavlja upalu gastrointestinalnog trakta. Kako upaljeno tkivo nije u stanju da apsorbuje vodu i hranjive materije iz hrane koju unosimo dolazi do povećanja količine tečnosti u crevima, posebno u debelom crevu stvarajući niz neprijatnih simptoma.

S obzirom da je stomačni virus čest pratilac leta lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva koji su potencijalni uzroci.

Šta izaziva stomačni virus?

Glavni uzročnici gastroenteritisa su virusi. Tu spadaju, pre svega, norovirusi koji se prenose preko kontaminirane vode ili hrane. Veoma su zarazni i brzo se šire, a postoji opasnost i od zadržavanja u samoj okolini obolelog – na nameštaju, posteljini, sredstvima za higijenu… Zbog toga nije redak slučaj da obole i članovi porodice.

Stomačni virus

Rotavirus je najčešći uzrok stomačnog virusa kod dece, uključujući i bebe od 3 do 15 meseci starosti. Obično se prenosi prljavim rukama i neadekvatnom higijenom. U većini slučajeva ne izaziva veće probleme, te simptomi brzo prestaju uz adekvatan tretman.

Adenovirus napada ne samo gastrointestinalni trakt, već i gornje disajne organe, te se smatra najtežim oblikom virusa. Kao i drugi virusi, lako se prenosi kapljičnim putem, prljavim rukama, preko kontaminirane hrane i pića.

Osim virusa, gastroenteritis mogu da izazovu i bakterije, kao što su salmonela, šigela, ešerihija koli, klostridija. Takođe, pojedini paraziti mogu biti pokretači problema. Mada u retkim situacijama stomačni virus mogu da izazovu i određeni lekovi, toksini, pa i biljne supstance.

Koji su simptomi stomačnog virusa?

Simptomi počinju otprilike jedan do dva dana nakon što virus uđe u telo. Vodena dijareja, mučnina i povraćanje glavni su znaci. Prate ih bolovi u stomaku ili grčevi, groznica, glavobolja, gađenje i gubitak apetita.

Kod pojedinih ljudi ovi simptomi se pogoršavaju u toku noći, jer tada imuni sistem u većoj meri oslobađa supstance koje se bore protiv virusa.

Uz karakteristične simptome, gastroenteritis može da dovede i do težih koji se manifestuju gubitkom težine, povraćanjem krvi, povišenom telesnom temperaturom, bolovima u mišićima, lažnim pozivima na stolicu, inkontinencijom (nevoljnim pražnjenjem creva), pa i nesvesticom.

Kako se leči stomačni virus?

Stomačni virus najčešće prolazi sam od sebe. Terapija podrazumeva dijetalni režim ishrane, odnosno izbegavanje teške, masne hrane i slatkiša, jer ove namirnice mogu da dovedu do pogoršanja simptoma. Preporučuje se prepečeni hleb, posni keks, kompot od jabuke, bareni pirinač ili krompir, a od sokova samo limunada.

Rehidratacija je ključna kod oporavka, pri čemu gubitak tečnosti i elektrolita treba nadoknađivati postepeno. U suprotnom, ispijanje odjednom ogromne količine tečnosti može dodatno da optereti želudac i creva.

Dehitratacija je najčešća komplikacija stomačnog virusa koja zahteva javljanje lekaru. Prepoznaje se po problemima sa mokrenjem, poput malog ili nimalog mokrenja i tamnog urina, ekstremnoj žeđi, suvim ustima. Zatim, vrtoglavici, zamagljenom vidu, stalnoj pospanosti, problemima sa gutanje, otežanom disanju, poremećajima srčanog ritma.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskih analiza krvi i stolice. Pored dijetalnog režima, lečenje obuhvata oralnu ili infuzionu rehidracija, dok kod bakterijskih uzročnika i upotrebu antibiotika.

Stomačni virus

Ukoliko ste primetili znake dehitratacije ili neke druge teže simptome stomačnog virusa potražite pomoć u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

 

Hi, How Can We Help You?