• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ehokolordopler srca

Ehokolordopler srca

Ehokolordopler srca je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda kojom se dobija jasan uvid u stanje srca i krvnih sudova srca. Odnosno, on pruža detaljne infomacije o srcu i srčanim strukturama, kao što su dimenzije srčanih šupljina, dimenzije srčanog mišića, pokretljivost, funkcija srčanih zalistaka, stanje perikarda, brzina protoka krvi kroz srce i krvne sudove koji ga ishranjuju.

Istraživanja pokazuju da bolesti srca imaju tendenciju rasta, neretko sa fatalnim ishodom. Prema statističkim podacima dnevno od njih umre oko 49.000 ljudi, tj. godišnje 18 miliona. Nažalost, procenjuje se da će do 2030. godine broj umrlih iznositi 23 miliona.

Više od 85 odsto smrtnih slučajeva uzrokovanih oboljenjima srca mogu se sprečiti pravovremenim otkrivanjem. U tome važnu ulogu ima ehokolordopler srca.

Kada se radi ehokolordopler srca?

i levoj ruci, problemi sa disanjem i brzo zamaranje znaci su da je neophodan ehokolordopler srca. U indikacije spadaju i povišeni krvni pritisak i epizode gubitka svesti. Takođe, neophodan je kod sumnje na kardiovaskularne bolesti, kao i kod pacijenata kod kojih postoji dijagnoza neke od njih.

Ehokolordopler srca

Ultrazvuk srca sa kolor doplerom je obavezan kontrolni pregled nakon preležanog infarkta, operacija na srcu, prelažanog virusnog miokarditisa ili perikarditisa, kao i kod prisustva krvnih ugrušaka u plućnoj arteriji. Takođe, preporučuju se prilikom pripreme za druge operativne procedure.

Pregled ima važnu ulogu u otkrivanju srčanih mana i tumora srca. Mada ne treba zanemariti ni njegov preventivni značaj, posebno kod gojaznih ljudi, dijabetičara, bolesnika na hemo ili radioterapiji, onih sa povišenim holesterolom i koji imaju genetsku predispozicuju da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Kako se izvodi ehokolordopler srca?

Ehokolordopler srca se vrši pomoću ultrazvučnog aparata koji ima kolor dopler opciju tako da se ultrazvučnom metodom dobija dvodimenzionalna slika u realnom vremenu, a kolor doplerom se meri protok krvi.

Pregled se izvodi u ležećem položaju na levom boku sa savijenom levom rukom u laktu. Pre početka lekar nanosi gel koji ima zadatak da eliminiše vazduh između kože i sonde kako bi se poboljšala vidljivost ultrazvučnog talasa.

Pregled traje oko pola sata, a odmah nakon pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj. Kontrole se obavljaju u zavisnosti od nalaza, kao i od od procene ukupnog rizika za zdravlje pacijenta.

S obzirom da se čitava procedura zasniva na ultrazvulnim talasima nema ograničenja u pogledu učestalosti izvođanja, kao ni godina starosti pacijenta. Može se izvoditi i kod najmlađih i trudnica.

Da li je potrebna priprema za ehokolordopler srca?

Ultrazvučni pregled srca sa kolor doplerom se obavlja bez prethodne pripreme. To znači da možete normalno da jedete i uzimate tečnost, kao i propisanu terapiju za hronične bolesti ukoliko one postoje. Posle pregleda možete se odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Ehokolordopler srca

Jedino je važno da se tokom pregleda ne pomerate kako bi mogao da se obavi u kontinuitetu.

Sprečite pojavu ozbiljnih komplikacija izazvanih srčanim problemima, zakažite na vreme ehokolordopler srca u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas pozovete u toku radnog vremena, na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda putem sajta.

Hi, How Can We Help You?