• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ešerihija koli – Koji su simptomi infekcije?

Eserihija koli

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija koja pripada rodu Escherichia i porodici Enterobacteriaceae. Naziv je dobila po pedijatru i bakteriologu Teodoru Ešerihu koji ju je otkrio 1885. godine.

Ova bakterija je široko rasprostranjena u prirodi. Nalazi se i kao normalni stanovnik organizma čoveka i životinja, gde pomaže u procesu varenja. Ujedno, brani želudac od negativnog dejstva drugih opasnih bakterija.

Međutim, problem nastaje kada, pod određenim uslovima, dođe do njenog prekomernog razmnožavanja. Tada dovodi do brojnih zdravstvenih tegoba. Čak u 95 odsto slučajeva urinarna infekcija je izazvana njome. Pored urinarnog trakta dospeva i u druge delove organizma tako da može biti uzročnik crevnih infekcija, meningitisa, sepse i zapaljenje pluća.

Imajući u vidu težinu posledica lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam skreće pažnju kako na vreme da prepoznate simptome infekcije.

Kako se prenosi Ešerihija koli?

Ešerihija koli se vrlo lako prenosi. Dovoljno je da se proguta mala količina kontaminiranih namirnica i vrlo brzo će se razviti infekcija.

Obično se prenosi putem nedovoljno kuvanog mlevenog mesa. Razlog za to leži u činjenici da nije bilo izloženo temperaturi koja ubija bakterija. Opasnost postoji i kod korišćenja nepasterizovanog mleka, koje nije prokuvano.

Eserihija koli

Bakterija se može naći i na povrću i voću, posebno kada se đubrivo od okolnih životinja meša sa vodom za zalivanje. Takođe, nepasterizovani sokovi pripremljeni od zaraženog voća, kao i jogurt i sir napravljeni od sirovog kontaminiranog mleka sadrže Ešerihiju koli. I upotreba zagađene vode za piće može da dovede do infekcije.

Ešerihija koli se prenosi i direktnim kontaktom sa drugom osobom, odnosno seksualnim putem. Pri čemu su žene podložnije pojavi infekcije. Nedovoljna higijena genitalija je, neretko, još jedan uzročnik problema.

Koji su simptomi infekcije Ešerihijom koli?

Prvi simptomi se najčešće javljaju 2 do 5 dana od kontaminacije. Mada nije isključeno da se razviju dan nakon zaražavanja.

Zavisno od infekcije koju je izazvala, razlikuju se i simptomi. Kod urinarnih javljaju se problemi prilikom mokrenja. Oni uključuju učestalo mokrenje, peckanje i bol prilikom mokrenja, neprijatan miris mokraće, mutna boja, pa i krv u mokraći.

Kada je u pitanju stomačna infekcija Ešerihija koli dovodi do bolova u stomaku, grčeva, dijareje, mučnine i povraćanja. Prate ih malaksalost i visoka temperatura, a ponekad i krv u stolici ili vodenasta, retka stolica žuto zelene boje.

Infekcija Ešerihijom koli može biti veoma uporna

Laboratorijske analize stolice ili urina su osnova za dijagnostifikovanje infekcije. Ukoliko se potvrdi prisustvo bakterije obavezno se radi antibiogram. Na taj način se utvrđuje osetljivost na pojedine antibiotike kako bi mogao da se prepiše tačno onaj koji deluje. Međutim, to nikako ne znači da će medikamet biti u potpunosti efikasan.

Ešerihija koli ima sposobnost da mutira, te se brzo adaptira na dejstvo antibiotika. Zbog toga je neophodno primeniti zamenu. Sve to dovodi da lečenje u pojedinim situacijama bude veoma dugo.

Eserihija koli

Ukoliko ste prepoznali neki od navedenih simptoma infekcije zakažite pregled i laboratorijske analize u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?