• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako se izvodi ultrazvuk male karlice?

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice predstavlja neinvazivnu savremenu metodu koja pomoću ultrazvučnih talasa stvara slika unutrašnjosti organa u ovoj oblasti.

Mala karlica je smeštena u donjem delu stomaka. Ograničena je delovima karličnih kostiju, krstačnom kosti, sednim kostima, bočnim preponskim kostima i trtičnom kosti. U njoj su smešteni bešika sa ureterima i uretrom, debelo crevo i lokomotorni aparat. Takođe, sadrži polne organe. Odnosno, matericu sa jajnicima i jajovodima kod žena i prostatu sa semenim kesicama kod muškaraca.

Imajući u vidu značaj organa koje obuhvata, lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kada je neophodan ultrazvučni pregled male karlice.

Indikacije za ultrazvuk male karlice

Problemi prilikom mokrenja i bol u donjem delu stomaka preduslov su za obavljanje ultrazvučnog pregleda ove regije kako bi se otkrio njihov uzrok. Primenjuje se i kod oticanje stomaka, nekontrolisanog uriniranja, neobičnih menstrualnih krvarenja, kao i krvarenja između menstruacija i posle menopauze.

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice ima važnu ulogu u dijagnostifikovanju tumora bešike i kamena u bešici. Kod muškaraca obavezna je metoda za utvrđivanje beningog povećanja prostate, raka prostate, cisti u semenskim vezikulama, infekcije testisa i karcinoma testisa. Dok kod ženskog pola služi za otkrivanje urođenih ili stečenih anomalija materice, promena na sluzokoži endometrijuma. Njime se potvrđuju i  policistični jajnici, miomi, kao i trudnoća, uključujući i vanmateričnu.

S obzirom da se ultrazvukom male karlice posmatraju i polni organi, značajan je za otkrivanje uzroka nemogućnosti začenja kod oba. Koristi se i kao pomoć pri uzimanju uzorka za biopsiju sumnjivog tkiva na nekom od organa male karlice.

Kako se izvodi ultrazvuk male karlice?

Ultrazvuk male karlice može biti abdominalni, rektalni, trudnički i transvaginalni. Abdominalnim se vrši snimanje organa unutar male karlice. Trudničkim se posmatra plod i materica tokom trudnoće. Rektalni se obavlja preko rektuma, a transvaginalni preko vagine.

Zavisno od vrste, tj. organa koji se posmatraju primenjuju se 2 različite sonde – transabdominalna i transvaginalna ili transrektalna. Ipak, ono što je zajedničko jeste tehnika. Naime, ultrazvuk male karlice se zasniva na ultrazvučnim talasima koji prolaze kroz različita tkiva, odbijaju se i vraćaju ka sondi. Na taj način se formira slika na ekranu uređaja koja je dinamičnog karaktera i u realnom vremenu.

Da li postoji rizik ultrazvučnog pregleda male karlice?

Ultrazvuk male karlice je bezbolna i potpuno bezbedna procedura koja ne predstavlja opasnost za bilo kog pacijenta, te se može ponavljati više puta, čak i u kratkom vremenskom periodu. Kako nije invazivnog karaktera pacijent se odmah može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Čak ni pripremena za pregled nije zahtevna. Dan pre zakazanog termina ne treba jesti težu hranu kao što su grašak, boranija, kupus, pasulj i hranu bogatu biljnim vlaknima. Dok na sam dan snimanja nije poželjno piti kafu i jesti. Zbog toga je najbolje pregled obaviti ujutru.

Sat vremena pre snimanja potrebno je popiti 4 do 6 čaša vode kako bi bešika bila puna. Međutim, u slučaju hitnih stanja pregled se obavlja bez prethodne pripreme.

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da pozovete u toku radnog vremena na raspolaganju vam je zakazivanje pregleda online pri čemu ostvarujete popust od 500 dinara.

 

Hi, How Can We Help You?