• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Masna jetra – Kako se postavlja dijagnoza?

Masna jetra

Masna jetra je patološko nagomilavanje masti u jetrenim ćelijama uzrokovano različitim etiološkim faktorima.

Jetra je najsloženiji organ u ljudskom telu. Ujedno i drugi po veličini organ, odmah iza kože. Njena masa čini oko 2,5 odsto ukupne telesne težine. Smeštena je sa desne strane ispod grudnog koša, a prepoznaje se po ravnom, asimetričnom obliku.

Glavna funkcija jetre jeste prečišćavanje krvi od toksina. Ima važnu ulogu i u apsorpciji hranljivih materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje. Učestvuje u izlučivanju žučnih kiselina, kao i u održavanju stalnog protoka i pritiska u krvi. Takođe, štiti organizam od infekcije.

Imajući u vidu važne funkcije koje obavlja od vitalnog je značaja da vaša jetra bude zdrava. Nažalost, bolesti jetre su široko rasprostranjene, iako je ovo jedini organ u ljudskom telu koji ima jedinstvenu sposobnost regeneracije. Jedna od najčešćih jeste masna jetra.

Istraživanja pokazuju da oko 20 odsto populacije ima veću količinu masti nataloženu u jetri, te vam lekarska ordinacija Dr Nestorov otkriva kako da prepoznate simptome masne jetre.

Nealkoholna i alkoholna masna jetra

Steatoza jetre, kako se još bolest naziva, deli se u 2 grupe – nealkoholna i alkoholna.

Kao što naziv kaže, uzročnik alkoholne masne jetre je prekomerno konzumiranje alkohola. Odnosno, više od jednog pića dnevno za žene i više od 2 pića dnevno za muškarce.

Masna jetra

Nealkoholna masna jetra se javlja kod ljudi koji nemaju problema sa alkoholom. Tačan uzrok nije otkriven, ali su dobro poznati faktori rizika za njen nastanak. Tu, pre svega, spadaju gojaznost, insulinska rezistencija, dijabetes, hronični virusni hepatitis, hepatitis C, povišeni krvni pritisak, visok nivo holesterola i triglicerida, a kod žene i sindrom policističnih jajnika.

Ovo oboljenje se javlja ne samo kod odraslih, već i kod dece. Zapravo, nealkoholna masna jetra je najčešći oblik bolesti jetre kod dece. Dodatno zabrinjava činjenica da se broj registrovanih mlađih pacijenata u poslednjih 20 godina udvostručio.

Koji su simptomi masne jetre?

Masna jetra se naziva tihom bolešću, jer simptomi u početnim fazama obično izostaju. U kasnijim stadijumima mogu se javiti bol pod desnim rebarnim lukom, nadimanje i osećaj težine u stomaku, mučnina. Kod pojedinih pacijenata primetan je i neobjašnjivi gubitak apetita ili težine.

Ove simptome mogu da prate žuta boja kože i beonjača, svrab kože, otečene noge, kao i umor i malaksalost.

Kako se postavlja dijagnoza?

Ukoliko se ne leči masna jetra može ozbiljno da ugrozi zdravlje čoveka, jer narušen rad ovog organa dovodi do niza poremećaja. U nekim slučajevima može doći, čak, do nastanka fibroze, ciroze i raka jetre.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvučnog pregleda sa elastografijom i biopsije jetre.

S obzirom da ultrazvučni pregled otkriva masnu jetru tek kad ona sadrži 30 odsto masti, što je poodmakli stepen oboljenja, polazna metoda jesu testovi krvi. Pri čemu se vrši analiza enzima jetre – alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze. U normalnim uslovima oni su prisutni u niskim koncentracijama, te povišene vrednosti mogu da ukažu da je došlo do oštećenja jetre.

Masna jetra

Ukoliko ste kod sebe primetili neki od navedenih simptoma, obavezno zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?