• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kada se radi ultrazvuk zglobova?

Ultrazvuk zglobova

Ultrazvuk zglobova je neivanzivna, bezbedna, potpuno bezbolna i brza dijagnostička metoda kojom se, zahvaljujući ultrazvučnim talasima, daje jasni uvid u strukturu zglobova i eventualne promene koje postoje na njima.

Zglobovi predstavljaju spoj dve ili više kostiju tako da pružaju fleksibilnost celokupnom koštanom sistemu. Na taj način omogućena je pokretljivost tela. Zavisno do stepena pokretljivosti, zglobovi se dele u 3 grupe. Sinovijalni zglobovi obezbeđuju potpunu i slobodnu pokretljivost. Tu spadaju zglobovi kolena, ruku, ramena, laktova, članaka i kukova. Polu-pokretni zglobovi čine kičmenu artikulaciju, dok se nepokretni zglobovi nalaze u kostima lobanje i karlice.

Imajući vidu značaj koji imaju zglobovi u telu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kada je potreban njihov ultrazvučni pregled.

Kada se radi ultrazvuk zglobova?

Ultrazvučna dijagnostika i analiza zglobova ima široko polje delovanja u različitim granama medicine. Pre svega, u reumatologiji, ortopediji i traumatologiji. U većini slučajeva vrši se ultrazvuk lakatnog, ramenog, kolenog i skočnog zgloba.

Ultrazvuk zglobova

S obzirom da se u zglobovima nalazi značajan broj nervnih završetaka koji provode percepciju bola, pomoću ultrazvuka moguće je otkriti izvor tog bola. Takođe, primenjuje se za sportske povrede, ali i one koje su nastale na drugačiji način.

Ultrazvuk zglobova ima važnu ulogu u otkrivanju upale ili rascepa tetiva, rascepa mišića, oštećenja ligamenata. Zatim za otkrivanje ranih promene na zglobovima i okolnim strukturama, kako bi se blagovremeno postavila dijagnoza za reumatoidni artritis ili neke druge degenerativne bolesti.

Primenjuje se i u slučajevima kada postoji sumnja na izliv tečnosti u šupljinu zgloba, kao i za dijagnostifikovanje benignih i malignih tumora mekih tkiva.

Koje su prednosti ultrazvučnog pregleda zglobova?

Ultrazvučni pregled se vrši pomoću posebnog aparata i sonde koja šalje i prima ultrazvučne talase, tako da ne postoji nikakva opasnost od zračenja. To znači da ultrazvuk zglobova možete ponoviti više puta, bez ograničenja u vremenskom razmaku između pregleda. Ograničenja ne postoje ni u pogledu godina starosti.

Slika koja se dobija predstavlja prikaz stanja u realnom vremenu, te je omogućeno praćenje kretanja struktura, što pri drugim dijagnostičkim metoma nije moguće. Dok color doppler opcija pruža uvid u prokrvljenosti tkiva tako da je moguće odrediti da li je reč o zapaljenjskim ili nezapaljenjskim promenama, kao i razgraničiti beningne od malignih tumora.

Zbog izuzetne preciznosti ultrazvuk zglobova se primenjuje za druge procedure, poput punkcije cisti, aspiracije tečnosti iz zgloba, uzimanje uzoraka tkiva za patološko ispitivanje…

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk zglobova?

Kao i kod drugih ultrazvučnih pregleda, tako i ultrazvuk zglobova ne zahteva nikakvu pripremu. Sve što je potrebno da deo tela koji treba ispitati oslobodite od garderobe. Tako bi ultrazvučna sonda mogla da se postavi na kožu.

Zavisno od dela tela, pregled se izvodi u ležećem ili sedećem položaju. Odmah nakon pregleda možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Ultrazvuk zglobova

Ultrazvuk zglobova možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete ili da pozovete u toku radnog vremena, na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta.

Hi, How Can We Help You?