• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

3D ultrazvuk dojke

3D ultrazvuk dojke

3D ultrazvuk dojke je najsavremenija metoda za otkrivanje promena u tkivu.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke,međutim, ženama ne bi trebao ovaj datum u kalendaru da bude podsetnik za brigu o svom zdravlju. Naročito ako se ima u vidu da je rak dojke najčešći tip raka kod žena u Srbiji. Prema statističkim podacima on pogađa svaku 12. ženu. Odnosno, godišnje se otkrije preko 4.000 novih pacijenata. Dok oko 1.600 njih umre od ove opake bolesti.

Poražavajući podatak prati i činjenica da se rak dojke otkrije često u kasnijoj fazi, kada je potpuno izlečenje nemoguće. Upravo zbog toga žene nakon 30. godine života u redovni skrining zdravlja treba da uključe i ultrazvuk dojke.

3D ultrazvuk dojke

Po čemu se 3D ultrazvuk dojke razlikuje od standardnih modela otkriva vam lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov.

3D ultrazvuk dojke se razvio 70-ih godina 20. veka

3D vizuelizacija ultrazvuka bila je na umu mnogim naučnicima. Tako je Tom Brown 1973. godine stvorio multiplanarni skener koji je predstavljao osnovu za razvoj ultrazvučne tehnologije.

Naime, Kazunori Baba sa Instituta za medicinsku elektroniku Univerziteta u Tokiju je prvi 1984. godine „uhvatio“ 3D sliku fetusa. Pomoću klasične sonde u realnom vremenu i pomoću određenog algoritma procesuirane su na mini računaru sirove 2D u 3D slike. Tj. 2D slike su praćene iz različitih uglova kako bi nastao kvalitetniji 3D prikaz. Za nastanak svake bilo je potrebno oko 10 minuta, što je bilo nepraktično za korišćenje na klinikama. Pa je došlo do novih istraživanja.

HC Kuo, FM Chang i CH Wu u Nacionalnoj bolnici Univerziteta Cheng Kung na Tajvanu uspeli su 1992. godine da dobiju 3D sliku lica, srca i mozga fetusa. Za to su razvili Combison 330 sa kojim je započela komercijalizacija ove vrste ultrazvuka.

Razvoj tehnike i tehnologije, uslovio je dalja otkrića u medicinskoj fizici i bioinženjeringu, te je nastao jednostavniji algoritam. Samim tim se sa fetusa proširio i na druge delove, uključujući i 3D ultrazvuk dojke.

3D ultrazvuk dojke nije skrining, već dijagnostika

Treba imati u vidu da ultrazvuk dojke 3D nije skrining metoda. Već se koristi kao dopuna u dijagnostici. Naročito kada mamografija ne može da pruži jasan rezultat.

Zahvaljujući savremenoj tehnici moguće je utvrditi kog su karaktera nastale promene. Što nije moguće primenom drugih uređaja. Ovo je, ujedno, njegova glavna prednost. Jer, na osnovu procena konture promene veličine do 5 mm mogu biti razgraničene na dobroćudne ili zloćudne. Beninge su, zapravo, ciste i one ne zahtevaju dalji tretman., dok iz tzv. solidnih masa mora se uzeti uzorak za biopsiju koji će odrediti prirodu i dalji tok lečenja.

3D ultrazvuk dojke

Na taj način 3D ultrazvuk dojke čini značajan metod kada je sekundarna preventiva u pitanju. Njegovom upotrebom je zagarantovano otkrivanje bolesti u početnoj fazi, pa je smanjen i rizik ponovnog javljanja raka dojke za čak 98 odsto slučajeva.

3D ultrazvuk dojke je bezbolan tretman

3D ultrazvuk dojke je potpuno bezbedan pregled, bez štetnog zračenja. Pomoću specijalne sonde dobija se potpuna struktura dojke – od površine kože do površnog zida grudnog koša. Ove prikaze proverava stručni tim radiologa. A po potrebi mogu se arhivirati kako bi se moguće promene pratile tokom godina i upoređivale sa novim 3D prikazima.

Privatna lekarska ordinacija, Dr Nestorov u ponudi usluga vrši i 3D ultrazvuk dojke. Za dalje konsultacije tu je tim vrhunskih stručnjaka sa vodećih kliničkih centara.

 

 

Hi, How Can We Help You?