• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Problemi sa štitnom žlezdom – Obratite se lekaru na vreme

problemi sa štitnom žlezdom

Problemi sa štitnom žlezdom mogu biti prikriveni. Naime, nije redak slučaj da pojačano opadanje kose, višak kilograma, drhtavicu ili uznemirenost pripisujete stresu ili starosnoj dobi. Međutim, mnogi od njih ukazuju na ozbiljnije stanje, tj. na poremećaje u radu štitne žlezde.

Naročito su izraženi kod žena, a u porastu su i kod muške populacije. Primećeno je da se granica spustila, pa sve veći broj mladih oboljeva.

Problemi sa štitnom žlezdom utiču na rad srca, metabolizam, nervni i reproduktivni sistem, pa lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam skreće pažnju na simptome koji ukazuju da vaša štitna žlezda ne radi normalno.

Štitna žlezda kontroliše gotove sve telesne funkcije

Štitasta žlezda se nalazi na prednjoj strani vrata, između grkljana i ključne kosti. Ona luči dva hormona – tiroksin (T4) i tironin (T3). Putem krvi ovi hormoni se prenose kroz organizam utičući na različite procese u njemu. Takođe, regulišu temperaturu tela, puls, težinu, kao i psihofizički razvoj.

Imajući u vidu koliki značaj imaju ovi hormoni štitne žlezde redovni lekarski pregledi su obavezni. Jer, upravo njihovo smanjeno ili povećano lučenje stvara različite probleme.

Problemi sa štitnom žlezdom izazvani sporijim radom

Hipotireoza nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljnu količinu hormona.

problemi sa štitnom žlezdom

Kod 80 odsto pacijenata prvi simptomi su neprepoznatljivi, jer, se vezuju za sporiji metabolizam.

U početku je prisutna napetost, nervoza i nesanica. Zatim dolazi do stalnog umora, malaksalosti, pospanosti. Osobe koje pate od ovog problema su usporene, bezvoljne i stalno im je hladno. Iznenada počinju da dobijaju na kilaži, iako je apetit smanjen. To dalje prouzrokuje zatvor, usporeni puls i poremćaj u radu srca.

U kasnijem stadijumu koža postaje bleda i perutava, kosa suva, a glas promukao. Ukoliko se ne počne sa lečenjem ovi problemi sa štitnom žlezdom mogu da izazovu poremećaje menstrualnog ciklusa i sterilitet kod oba pola.

Genetika je ključna za nastanak hipotireoze, posebno, po ženskoj liniji. Mnogi stručnjaci naglašavaju da je najčešći faktor Hashimotov tiroiditis. Odnosno hronična upala štitnjače, koja dovodi do trajnog oštećenja žlezde i njegog slabog rada. Kao uzročnici navode se i povrede glave, tumori, idiopatske atrofije štitne žlezde i poremećaji u hipotalamusu.

Direktni pokazatelj sporog metabolizma je povećanje holesterola u krvi. Kako je to jedan od simptoma hipertireoze laboratorijska dijagnostika predstavlja prvi korak u njenom otkrivanju.

Problemi sa štitnom žlezdom izazvani ubrzanim radom

Hipertireoza je poremaćaj ubrzanog rada štitne žlezde usled čega nastaje prekomerno lučenje hormona.

Javlja se širok spektar simptoma. Najčešći su promene u ponašanju, nervoza, slabost i umor. Zatim dolazi do ubrzanog rada srca, a samim tim i do gubitka daha čak i prilikom odmora. Suprotno hipotireozi, ovde dolazi do učestalog obavljanja velike nužde, proliva i gubitka telesne težine. Kod žena se javlja izostanak ili potpuni gubitak menstruacije.

Glavni uzročnik bolesti je Gravesova (Basedowljeva) bolest. U pitanju je autoimuni poremećaj kod kog telo ne prepoznaje štitnu žlezdu kao svoj deo, te proizvodi antitela protiv nje, a to za posledicu ima njen povećani rad.

Ciste su, takođe, česti problemi sa štitnom žlezdom

Ciste su proširenja štitne žlezde. U početku ne izazivaju nikakve simptome, pa se često otkrivaju tokom rutinskih pregleda, kao što su godišnji skrining zdravlja ili kompletna sonografija.

Tačan uzrok nastanka cisti nije potrvđen. I dok jedna grupa naučnika tvrdi da smanjen unos joda direktno utiče na njihov razvoj, drugi, pak, smatraju da urođene mane štitne žlezde ili povrede mogu da dovedu do stvaranja.

problemi sa štitnom žlezdom

Sve promene na štitnoj žlezdi može da otkrija UZ pregled štitne žlezde. Tom prilikom je veoma bitno uraditi i biopsiju koja će ukazati na karakter ciste. Često su ispunjene tečnošću i benigne, ali mogu se javiti i maligne, pa je rano otkrivanja najbolja sekundarna preventiva kod ovih bolesti.

Privatna lekarska ordinacija, Dr Nestorov nudi svojim pacijentima redovni sistematski pregled sa komplet sonografijom koji podrazumava i ultrazvuk vrata.

Hi, How Can We Help You?