Ultrazvuk dojke 3D
4.000,00 RSD

Ultrazvuk dojke 3D – preciznije razgraničenje sumnjivih od benignih promena tkiva

Ultrazvuk dojke 3D

Ultrazvuk dojke 3D je tehnološki naprednija metoda od klasičnog 2D ultrazvučnog pregleda. Ne primenjuje se rutinski i u preventivnom smislu, već ukoliko je običnim ultrazvučnim pregledom ili mamografski već utvrđeno postojanje suspektne promene. Razlozi su uglavnom tehničke i ekonomske prirode, budući da je za ovaj pregled  potrebna posebna 4D linearna sonda i posebno obučeno osoblje, pa samim ti i cena pregleda mora biti viša.

Razlika od 2D ultrazvuka je ta što se suspektna promena može posmatrati iz svih uglova i rotirati kao svaki objekat u 3 dimenzije. Upravo to lekarima omogućava da sagledaju ograničenost promene, što je presudni pokazatelj njene benigne ili maligne prirode.

Ultrazvuk dojke 3D nije skrining metoda, ali dopunjuje klinički pregled, mamografiju i 2D ultrazvuk jer bolje razlikuje cistične od solidnih promena. Tipične promene na dojkama su ciste i solidne mase. Većina cisti je benigno i ne zahtevaju dalji tretman. Solidne mase mogu da zahtevaju biopsiju da bi se potvrdila njihova proroda. 3D ultrazvuk ima značajnu slobodu u pravljenju slika dojki iz gotovo bilo kog ugla, odnosno orijentacije. U principu 3D ultrazvuk može da brzo determiniše da li je suspektna promena u stvari cista (najčešće benigna tvorevina) ili je to masa povećane gustine (solidno tkivo) koje može da zahteva biopsiju i pato-histološki kako bi se verifikovala priroda promene.

 

NAPOMENA: 

Ovaj pregled se obavlja isključivo van perioda menstuacije. Ukoliko je menstruacija u toku, rezultati pregleda nisu pouzdani.

ZAKAŽI TELEFONOM

ZAKAŽI EMAIL-om

Podelite ovaj sadržaj