• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk mekih tkiva -Kada je neophodno uraditi?

Ultrazvuk mekih tkiva

Ultrazvuk mekih tkiva predstavlja neinvanzivnu dijagnostičku metodu kojom se vrši uvid u stanje mišića, tetiva, obrisa kostiju. Na taj način je omogućeno detaljno posmatranje morfologije posmatrane regije. Zatim, procena težine povreda, izrasline i njihove vaskularizaciju, kao i uvid u patološko izmenjena stanja mekih tkiva.

Meka tkiva imaju važnu ulogu u telu. Ona povezuju, podržavaju ili okružuju druge telesne strukture i organe. Čine ih tetive, ligamenti, fascije, koža, vlaknasta tkiva, masti i sinovijalne membrana, kao i mišići, nervi i krvni sudovi.

S obzirom da svaki poremećaj u njihovom funkcionisanju može da dovede do ograničenja, tj. nemogućnost izvođenja pokreta, lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju na neophodnost redovnih ultrazvučnih pregleda mekih tkiva.

Šta otkriva ultrazvuk mekih tkiva?

Ultrazvučnim pregledom mekih tkiva mogu se otkriti sva stanja, oboljenja i povrede lokomotornog ili mišićnoskeletnog sistema.

Ultrazvuk mekih tkiva

Za razliku od rentgenskog snimka, omogućava dinamičko praćenje struktura tokom pokreta u realnom vremenu. Zbog toga je nezamenjiva metoda za dijagnostiku oštećenja hrskavica malih zglobova, istegnuća ligamenata i ruptura tetiva i mišića.

Koristi za otkrivanje tečnosti u mišiću, upala ili izliva u burzama i zglobovima i uklještenja živaca. Neophodna je dijagnostička metoda i za utvrđivanje cisti u potkožnom tkivu ili mišiću, kao i benignih i malignih tumora mekih tkiva.

Ultrazvukom mekih tkiva mogu se jasno videti rane degenerativne promene kod reumatoidnog artritisa, te se koristi i za dijagnostiku ovog oboljenja. Takođe, primenjuje se otkrivanja otoka, hematoma, kile nastale usled slabosti prednjeg trbušnog zida, kao i stranih tela u mekim tkivima.

Kada se radi ultrazvuk mekih tkiva?

Pojava bola u mišićima ili otoka potkožnog tkiva, bez obzira da li je praćena povredom ili ne, glavni je znak da je potrebno uraditi ultrazvuk mekih tkiva. U indikacije spada i pojava ispupčenja ispod kože, koja su nastala naglo ili postepeno, a mogu biti bolna ili bezbolna.

Mora se uraditi i kod sportskih povreda kako bi se procenila težina povrede i primenila najbolja terapija.

Obavezan je pregled u pripremi operacije mišića, Ahilove tetive i trbušnih kila. Nakon operacije se koristi za praćenje postoperativnog toka i utvrđivanja bezbednog povratka aktivnostima. Koristi se i tokom praćenje rezultata fizikalne terapije sportista i rekreativaca.

Kako se vrši ultrazvuk mekih tkiva?

Ultrazvučni pregled je potpuno bezbolan i bezbedan. Izvodi se pomoću talasa visoke frekvence, koji ne emituju zračenje. Zahvaljujući toj karakteristici ne postoji ograničenje u pogledu godina starosti pacijenta i učestalosti izvođenja.

Specijalna sonda emituje ultrazvučne talase. Oni prolaze kroz tkiva i tečnost, a onda se odbijaju i vraćaju u sondu. Na osnovu njihovog ehoa dobija se slika na ekranu ultrazvučnog aparata.

Ultrazvuk mekih tkiva se izvodi u ležećem ili sedećem položaju, zavisno od regije koju treba posmatrati. Pre početka pregleda na sondu se nanosi gel koji sprečava stvaranje vazdušnih džepova između kože i ultrazvučnog aparata. Time je obezbeđen jasan uvid. Samim tim i tačnost dobijenih rezultata.

Nakon pregleda pacijent odmah dobija izveštaj sa rezultatima. Ukoliko je potrebno upućuje se na dodatne dijagnostičke procedure ili se zakazuje novi ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk mekih tkiva možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da pozovete u toku radnog vremena nudimo vam mogućnost online zakazivanja pregleda.

 

Hi, How Can We Help You?