• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Bol u nogama – Zašto se javlja i koji uzroci mogu biti?

Bol u nogama

Bol u nogama je čest problem ljudi. Zapravo, ne postoji osoba koja se makar jednom u životu sa njim nije susrela.

Razlikuje se ne samo po intenzitetu, već i učestalosti. U pojedinim slučajevima bol u nogama je konstantan, a u drugim sporadičan. Nekada se razvija iznenada, a nekada postepeno. Takođe, razlikuje se i po manifestovanju, tako da se javlja kao tup, oštar ili probadajući.

Bol u nogama može biti bezazlen, ali može i da ukazuju na ozbiljna stanja, koja zahtevaju posetu lekaru.

Koja zdravstvena stanja najčešće uzrokuju pojavu bola u nogama otkriva vam lekarska ordinacija Dr Nestorov.

Proširene vene

Bol u nogama često je simptom proširenih vena. U pitanju su vene sa nefunkcionalnim venskim zaliscima tako da se krv vraća iz dubokih u površinske vene koje se šire i postaju vidljive.

Bol u nogama

Obično su izazvane lošim načinom života. Nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, nošenje neadekvatne obuće sa previsokim ili preniskim potpeticama – samo su neki od pokretača. Važnu ulogu ima i genetika. To znači da postoji veća verovatnoća da će se pojaviti ukoliko neko u porodici već ima ovaj problem.

Proširene vene mogu biti i pratilac trudnoće. Razlog jeste pojačano lučenje progesterona koji dovodi do slabljenja zidova krvnih sudova, te se stvaraju pogodni uslovi za nastanak proširenih vena.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko oboljenje vezivnog tkiva. Zahvata zglobove, ali se može preneti i na unutrašnje organe i nervni sistem.

Pored genetike, koja je jedan od vodećih uzročnika, u pokretače se svrstavaju i razne infekcije bakterijama ili virusima. Kao autoimuni odgovor na njih dolazi do stvaranja granulacionog tkiva koje vodi ka trajnom oštećenju zgloba.

S obzirom da bolest počinje neprimetno, tek kada nastupe ukočenost i bol u nogama, ljudi se javljaju lekaru. U početku, bol je periodičnog karaktera tako da je prisutna samo prilikom nekih kretnji. Vremenom, postaje trajna, a sa njom dolaze i otoci u zglobovima.

Bolest perifernih arterija

Bolest perifernih arterija predstavlja nakupljanje masti i holesterola u arterijama nogu ili ruku. Posledica toga jeste otežan protok krvi. Samim tim je otežano i snabdevanje tkiva kiseonikom i hranljivim materijama.

Starenje i genetika su potencijalni uzročnici. Mada se može javiti kod osoba koje boluju od drugih bolesti, kao što su dijabetes, hipertenzija, hiperlipidemija.

U faktore rizika spadaju i gojaznost i pušenje.

Ukoliko se ne leči, bolest perifernih arterija može da dovede do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar, moždani udar, prolazni ishemijski napad, stenoza bubrežne arterije.

Osteoporoza

Osteoporoza je progresivna, sistemska, metabolička bolest kostiju. Karakteriše je smanjena gustina kostiju, čime se povećava rizik za nastajanje preloma.

Bol u nogama

Kosti se tokom godina postepeno razgrađuju. Ulaskom u pozno doba taj proces se odvija brže. Zbog toga se starenje smatra jednim od faktora koji dovode do bolesti.

Pojedini lekovi, nasledna predispozicija, hronične i zapaljenske bolesti, niska koštana masa i niži indeks telesne mase povećavaju opasnost od bržeg gubitka koštane mase.

Nijedan bol u nogama ne treba zanemariti. Zato ne vreme zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?