• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca - Kada je potrebno uraditi?

Ultrazvuk srca treba uraditi i pacijentima koji se brzo zamaraju, žale na bol u grudima, koji su primetili poremećaje u srčanom ritmu, kao i onima koji imaju genetsku predispoziju da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Ultrazvuk srca, tj. ehokardiografija predstavlja neinvanzivnu dijagnostičku metodu koja pruža uvid u izgled i stanje srčanih struktura i velikih krvnih sudova koji izlaze iz srca. Takođe, daje jasni prikaz funkcionisanja srčanog mišića i srčanih zalistaka.

Srce je šuplji mišićni organ konusnog oblika koji je smešten između pluća. Njegov osnovni zadatak je da snabde svaki organ potrebnom količinom krvi. Što znači da je od vitalnog značaja da bude zdavo.

Nažalost, istraživanja pokazuju da iz godine u godinu raste broj registrovanih bolesti srca. One ne samo da mogu da naruše kvalitet života, već i da dovedu do smrtog ishoda. Prema poslednjim statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje umre 17,5 miliona ljudi od srčanih problema. S obzirom da je primetan rastući trend procenjuje se da će se do 2030. godine broj umrlih popeti na 23,6 miliona pacijenata.

Ni stanje u našoj zemlji nije povoljnije. Srbija se nalazi u gornjoj trećini kada su u pitanju srčane smetnje kod žena, a na polovini liste za jači pol.

Imajući ovo u vidu veoma je važno da pregled kardiologa uključi i ultrazvuk srca.

Ehokardiografija je jedna od najstarijih dijagnostičkih metoda

Verovalili ili ne, istorija ultrazvuka počinje krajem 18. veka. Biolog Lazzaro Spallanzani je tokom eksperimenata uočio da se slepi miševi kreću na čudan način, tj. koristeći zvuk. Polazeći od njegovog otkrića švajcarski fizičar i inženjer Jean-Daniel Colladon 1826. godine razvio je sonografiju koja je predstavljala osnovu za kontruisanje ultrazvuka.

Ultrazvuk srca

Međutim, tek 40-ih godina ultrazvuk je prvi put zvanično upotrebljen u medicini zahvaljujući neurologu Karlu Dussiku. Deceniju kasnije našao je svoju primenu u kardiologiji.

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk srca?

Ultrazvuk srca je obavezan kod osoba kojima su već registrovani kardiovaslukarni problemi sa srcem, kao što su šum srca i srčane mane. Redovna kontrola ultrazvukom je neophodna i onima koji su preboleli akutni infarkt miokarda, imali neku hiruršku intervenciju na srcu, prelažali virusni miokarditis ili perikarditis. Takođe, značajan za praćenje koronarne bolesti kako bi se sprečile komplikacije.

Pomoću ehokardiografija otkrivaju se tumori srca i krvni ugrušci u srčanim šupljinama. Preporučuje se i osobama koje pate od hipertenzije i angine pektoris.

Ultrazvuk srca treba uraditi i pacijentima koji se brzo zamaraju, žale na bol u grudima, koji su primetili poremećaje u srčanom ritmu, kao i onima koji imaju genetsku predispoziju da obole od kardiovaskularnih bolesti.

Kako se izvodi ehokardiografija?

Ultrazvuk srca se radi u ležećem položaju, pri čemu pacijent leži na leđima ili na boku sa levom rukom savijenom ispod glave.

Pre početka pregleda nanosi se gel kako bi se poboljšala vidljivost ultrazvučnog talasa. Zatim se specijalnom ultrazvučnom sondom klizi po njemu. Ultrazvučni talasi se odbijaju kroz tkiva na grudnom košu, stvarajući jasnu sliku vašeg srca.

Ehokardiografija je potpuno bezbolna metoda koja se može izvoditi u bilo kom životnom dobu, bez opasnosti po zdravlje.

Ultrazvuk srca

 

Ultrazvuk srca možete obaviti u okviru kardiološkog pregleda u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Najsavremeniji aparati i vrhunski tim lekara specijalista garancija su tačne i pravovremene dijagnoze.

Hi, How Can We Help You?