• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kada je neophodan pregled urologa?

Pregled urologa
4/5 - (2 votes)

Pregled urologa ima za cilj otkrivanje, praćenje i lečenje oboljenja organa urinarnog sistema i genitalnih organa muškaraca.

Urinarni sistem čoveka čine bubrezi, nadbubrežne žlezde, ureteri, mokraćna bešika i uretra. Bubrezi su parni organi smešteni u donjem delu leđa. Njihova glavna uloga je prečišćavanje krvi od štetnih materija koje unosimo hranom. Takođe, učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i u regulaciji količine vode, minerala, jona, elektrolita, baza i kiselina u organizmu.

Pregled urologa

Nadbubrežne žlezde se nalaze na vrhu bubrega, a imaju funkciju u stvaranju hormona. Dok ureteri (mokraćovodi) imaju zadatak da sprovedu urin od bubrega do mokraćne bešike.

Mokraćna bešika je mišićno-sluzokožni organ koji se nalazi između 2 mokraćovoda i mokraćne cevi, te predstavlja rezervoar za mokraću. Uretra je mokraćna cevčica kroz koju se urin iz mokraćne bešike izbacuje u spoljašnju sredinu.

Genitalni sistem muškaraca čine penis, testisi i prostata. Penis je spoljašnji muški polni organ koji prenosi urin i spermu iz tela u spoljašnju sredinu. Testisi su parne genitalne žlezde koje se nalaze iza penisa, a imaju ulogu stvaranja spermatozoida. Prostata je žlezda koja je smeštena kod mokraćnog kanala. Njena osnovna funkcija je proizvodnja materije koja ulazi u sastav ejakulata.

Kada je neophodan pregled urologa?

Problemi prilikom mokrenja, poput bola i peckanja pri mokrenju, učestalog, nevoljnog i urgentnog mokrenja, najčešći su razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu. Krv u mokraći je još jedan simptom koji zahteva pregled.

Zapravo, zapaljenje mokraćne bešike i uporne urinarne infekcije su vodeći uzročnici posete ovom lekaru specijalisti. Njima su naročito sklone žene, jer imaju kraću mokraćnu cev te vrlo lako bakterije mogu da dospeju u mokraćne puteve i izazovu infekciju.

Oboljenja prostate, poput bakterijske upale prostate, benignog uvećanja prostate i karcina prostate, su problemi muškaraca koji zahtevaju pregled urologa. Preporučuju se i svim muškarcima starijim od 40 godina kao vid prevencije raka prostate, jer je on drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca, odmah posle raka pluća. Takođe, neophodan je u slučaju pojave izrasline, crvenila, otoka ili bola u genitalnoj regiji, kao i erektilne disfunkcije i neplodnosti.

Kako se izvodi pregled urologa?

Uzimanje anamneze je početni deo svakog pregleda, pa i urološkog. Kroz razgovor sa pacijentom, lekar će otkriti simptome zbog kojih se javlja i informacije o ranijim oboljenjima i porodičnoj istoriji bolesti.

Nakon toga pristupa kliničkom, tj. fizičkom pregledu, koji obuhvata vizuelni deo (inspekciju) i palpaciju (pregled rukama). Kod muškaraca vrši se i digitorektalni pregled prostate.

Za detaljniju analazu obavlja se ultrazvučni pregled. Pomoću ultrazvučnih talasa dobija se jasna slika položaja, veličine i strukture bubrega, bešike, a kod mušakaraca i prostate i testisa. Na taj način mogu se uočiti promene na posmatranim organima.

Ultrazvuk urotrakta je neivazivna metoda pri kojom nema zračenja, te ne postoje ograničenja u pogledu učestalosti ponavljanja i godina starosti. Rezultati su odmah vidljivi.

Ultrazvučni pregled ne zahteva posebnu pripremu. Jedino morate obratiti pažnju na ishranu, koja treba biti laganija 2 dana pre zakazanog termina. Sat ipo pre pregleda potrebno je popiti oko litar i po tečnosti.

Pregled urologa

Kompletni urološki pregled možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da pozovete u toku radnog vremena zakazivanje možete obaviti kad god poželite online na našem sajtu.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229