• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kada je neophodan pregled urologa?

Pregled urologa

Pregled urologa ima za cilj otkrivanje, praćenje i lečenje oboljenja organa urinarnog sistema i genitalnih organa muškaraca.

Urinarni sistem čoveka čine bubrezi, nadbubrežne žlezde, ureteri, mokraćna bešika i uretra. Bubrezi su parni organi smešteni u donjem delu leđa. Njihova glavna uloga je prečišćavanje krvi od štetnih materija koje unosimo hranom. Takođe, učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, kao i u regulaciji količine vode, minerala, jona, elektrolita, baza i kiselina u organizmu.

Pregled urologa

Nadbubrežne žlezde se nalaze na vrhu bubrega, a imaju funkciju u stvaranju hormona. Dok ureteri (mokraćovodi) imaju zadatak da sprovedu urin od bubrega do mokraćne bešike.

Mokraćna bešika je mišićno-sluzokožni organ koji se nalazi između 2 mokraćovoda i mokraćne cevi, te predstavlja rezervoar za mokraću. Uretra je mokraćna cevčica kroz koju se urin iz mokraćne bešike izbacuje u spoljašnju sredinu.

Genitalni sistem muškaraca čine penis, testisi i prostata. Penis je spoljašnji muški polni organ koji prenosi urin i spermu iz tela u spoljašnju sredinu. Testisi su parne genitalne žlezde koje se nalaze iza penisa, a imaju ulogu stvaranja spermatozoida. Prostata je žlezda koja je smeštena kod mokraćnog kanala. Njena osnovna funkcija je proizvodnja materije koja ulazi u sastav ejakulata.

Kada je neophodan pregled urologa?

Problemi prilikom mokrenja, poput bola i peckanja pri mokrenju, učestalog, nevoljnog i urgentnog mokrenja, najčešći su razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu. Krv u mokraći je još jedan simptom koji zahteva pregled.

Zapravo, zapaljenje mokraćne bešike i uporne urinarne infekcije su vodeći uzročnici posete ovom lekaru specijalisti. Njima su naročito sklone žene, jer imaju kraću mokraćnu cev te vrlo lako bakterije mogu da dospeju u mokraćne puteve i izazovu infekciju.

Oboljenja prostate, poput bakterijske upale prostate, benignog uvećanja prostate i karcina prostate, su problemi muškaraca koji zahtevaju pregled urologa. Preporučuju se i svim muškarcima starijim od 40 godina kao vid prevencije raka prostate, jer je on drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca, odmah posle raka pluća. Takođe, neophodan je u slučaju pojave izrasline, crvenila, otoka ili bola u genitalnoj regiji, kao i erektilne disfunkcije i neplodnosti.

Kako se izvodi pregled urologa?

Uzimanje anamneze je početni deo svakog pregleda, pa i urološkog. Kroz razgovor sa pacijentom, lekar će otkriti simptome zbog kojih se javlja i informacije o ranijim oboljenjima i porodičnoj istoriji bolesti.

Nakon toga pristupa kliničkom, tj. fizičkom pregledu, koji obuhvata vizuelni deo (inspekciju) i palpaciju (pregled rukama). Kod muškaraca vrši se i digitorektalni pregled prostate.

Za detaljniju analazu obavlja se ultrazvučni pregled. Pomoću ultrazvučnih talasa dobija se jasna slika položaja, veličine i strukture bubrega, bešike, a kod mušakaraca i prostate i testisa. Na taj način mogu se uočiti promene na posmatranim organima.

Ultrazvuk urotrakta je neivazivna metoda pri kojom nema zračenja, te ne postoje ograničenja u pogledu učestalosti ponavljanja i godina starosti. Rezultati su odmah vidljivi.

Ultrazvučni pregled ne zahteva posebnu pripremu. Jedino morate obratiti pažnju na ishranu, koja treba biti laganija 2 dana pre zakazanog termina. Sat ipo pre pregleda potrebno je popiti oko litar i po tečnosti.

Pregled urologa

Kompletni urološki pregled možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da pozovete u toku radnog vremena zakazivanje možete obaviti kad god poželite online na našem sajtu.

Hi, How Can We Help You?