• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Cistitis – Kada se javiti lekaru?

Cistitis

Cistitis predstavlja zapaljenje mokraćne bešike koje je izazvano uzročnicima iz mešovite mikroflore.

Spada u jednu od najčešćih urinarnih infekcija koja podjednako pogađa i muškarce i žene. Ipak od nje češće oboljevaju žene. Istraživanja pokazuju da 20 do 40 odsto žena najmanje jednom u životu se susrelo sa ovim problemom. Obično se javlja kod seksualno aktivnih žena. Mada nije redak slučaj da se javi i kod devojčica. Dok kod žena u menopauzi može da preraste u hroničan problem usled disbalansa hormona.

Razlog veće učestalosti kod žena leži u njihovoj anatomiji. Naime, žene imaju kraću uretru i manju udaljenost analnog otvora od uretre, što čini pogodne uslove za brži razvoj infekcije.

Koji su uzročnici cistitisa?

Cistitis je obično izazvan bakterijama. Pri čemu je u 90 odsto slučajeva u pitanju ešerihija koli, koja se nalazi u mikroflori digestivnog trakta. U normalnim okolnostima, prilikom mokrenja izbacujemo bakterije koje su dospele u bešiku. Međutim, kada one ostanu u bešici dolazi do njihovog razmnožavanja i pojave upale.

Pored bakterija, zapaljenje mokraćne bešike mogu da izazovu i virusi, paraziti, gljivice, pa i pojedini lekovi i određene hemikalije u gelovima za tuširanje, kupkama i sapunima.

Cistitis

Veći rizik od razvoja infekcije imaju žene koje koriste dijafragmu ili agresivne preparate za pranje intimne regije. Takođe, osobe koje ne unose dovoljno tečnosti, slabo su pokretne ili nepokretne.

Cistitis je čest problem pacijenata sa kateterom, kao i onih koji su podvrgnuti radijaciji karličnog predela. Neretko se javlja i kao komplikacija drugih bolesti. Dijabetes, kamen u bubregu, uvećana prostata, urinarna inkontinencija, povreda kičmene moždine – samo su neke od njih.

Kako prepoznati cistitis?

Problemi prilikom mokrenja, pre svega, učestalo i bolno mokrenje i peckanje pri mokrenju, karakteristični su znaci zapaljenja mokraćne bešike. Ovi simptomi počinju naglo, a prate ih osećaj neispražnjenosti bešike, stalni nagon za ponovnim mokrenjem, kao i promena boje i neprijatni miris mokraće.

Mogu se javiti i krv u mokraći, povišena temperatura, ali niz drugih simptoma koje ljudi često ne povezuju sa cistitisom. Tu spadaju bol u donjem delu leđa i bol tokom seksualnog odnosa ili nakon njega.

Kako se otkriva cistitis?

Dijagnoza cistitisa se postavlja na osnovu anamneze, pregleda, laboratorijske analize urina, kao i ultrazvuka bubrega i mokraćne bešike. Poželjno je uraditi i bris uretre na bakterije i na gljivice, kao i spermokulture kod muškaraca, a kod žena i vaginalni bris.

Nakon dobijenih rezultata određuje se lečenje. Ono podrazumeva upotrebu odgovarajućih antibiotika iz antibiograma i uroantiseptika. Zatim, upotrebu uvin čaja i čaja od brusnice, ispijanje najmanje 2 litra vode dnevno i stavljanje toplih obloga u predelu mokraćne bešike.

Cistitis

S obzirom da cistitis može biti vrlo neprijatan i uporan, pa i da izazove infekciju bubrega, ukoliko su se pojavili neki od navedenih simptoma zakažite odmah pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Za pacijente koji nisu u mogućnosti da nas pozovu u toku radnog vremena nudimo opciju online zakazivanja putem formulara na našem sajtu.

Hi, How Can We Help You?