• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kamen u bubregu – Simptomi, uzroci nastanka i lečenje

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu nastaje kada male čestice, koje se obično rastvore u urinu, postanu prezasićene i počnu da formiraju male kristale.

Ovi kristali mogu nastaviti da rastu u veće čvrste kristale, koji podsećaju na pesak, šljunak ili male kamenčiće.

Kamenčići u bubrezima ili mokraćnim putevima se formiraju usled smanjene zapremine mokraće i taloženja kalcijuma i drugih supstanci koje čine kamen. Dehidratacija, smanjen unos tečnosti, predstavlja najčešći faktor rizika za nastanak ovog oboljenja.

Problem nastaje kada se kristali pretvore u kamenčiće sa oštrim ivicama i tada mogu da se kreću protokom urina iz bubrega u ureter. Ureter je manja cevčica kojom urin dolazi od bubrega i bešike. Kada se kamen zaglavi u ureteru, to može uzrokovati vraćanje urina iza njega, uzrokujući brojne probleme.

Svaka deseta osoba se tokom života susreće sa problemom kakav je nastanak kamena u bubregu. Imajući u vidu da ova pojava može da bude prilično neprijatna, prevencija bi bila najbolje rešenje.

Kamen u bubregu – Simptomi

Bol koji izaziva kamen u bubregu mnogi opisuju kao najgori koju su ikada osetili, što je razlog više da se radi na njegovom sprečavanju i ranom otkrivanju.

Kamen u bubregu

Simptomi kamena u bubregu su:

  • Jaki bolovi u stomaku ili sa strane,
  • Krv u urinu (vidljiva ili mikroskopska),
  • Mučnina i povraćanje,
  • Nelagodnost tokom mokrenja ili često mokrenje.

Nekada kamen u bubregu ne izaziva nikakve simptome i bivaju otkriveni  slučajno na rendgenskom snimku ili ultrazvuku bubrega koji se radi iz nekog drugog razloga.

Šta uzrokuje pojavu kamena u bubregu?

Kamen u bubregu može nastati iz više razloga.

Smatra se da je o pojavi koja je često nasledna, što znači da postoji veća verovatnoća pojave kamena u bubregu ako su vaši roditelji, brat ili sestra imali taj problem.

Osim genetske predispozicije, pojedine navike u ishrani mogu da doprinesu nastanku bubrežnog kamenca.

Neki od najčešćih uzroka su:

  • Dehidracija,
  • Visok nivo unosa soli ili drugi faktori u ishrani,
  • Hronična infekcija urinarnog trakta,
  • Određeni lekovi,
  • Abnormalna anatomija urinarnog trakta.

Kamen se nikad normalno ne nalazi u bubrezima i mokraćnim putevima. Svaki zastoj urina, pa tako i zastoj izazvan kamenom može dovodi do atrofije i gubitka funkcije obolelog bubrega  koja se utoliko brže razvija ukoliko je opstrukcija naglija i potpunija.

Infekcija može dovesti i do razvoja gnojnih procesa i sepse. Ukoliko je opstruiran jedini postojeći ili funkcionalni bubreg može se razviti bubrežna insuficijencija.

Laboratorijskim analizama urina i krvi može se utvrditi postojenje kamena u bubregu. Poznavanje onoga što je dovelo do njihovog stvaranja takođe može pomoći pri lečenju i sprečavanju ponovnog pojavljivanja.

Lečenje

Neki manji kamenčići u bubrezima i mokraćovodu mogu se izbaciti putem urina samo ako pijete više tečnosti i uzimate određene lekove, ali u određenim slučajevima  možda će biti potrebno da se razbiju ili uklone operativnim putem.

Kamen u bubregu

80% kamenova podleže spontanoj eliminacij. Međutim, procenat spontane eliminacije opada već na 50% kod kamenova veličine između 4 i 6mm, a na 20% za kamenove od 6 do 8mm u prečniku.

U slučajevima izostanka spontane eliminacije, pristupa se razbijanju ili operativnom uklanjanju kamena.

Treba imati u vidu da kamen u bubregu nije naivno oboljenje, te je važno uzimati redovno propisanu terapiju i redovno ići na zakazane kontrole kod urologa, a vanredno ako se pogorša stanje ili se jave nove tegobe.

 

 

Hi, How Can We Help You?