• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Pulmološki pregled – Kada se javiti pulmologu?

Pulmološki pregled

Pulmološki pregled predstavlja pregled specijaliste interne medicine sa subspecijalizacijom iz pulmologije koji ima za cilj otkrivanje i lečenje bolesti pluća i organa za disanje.

Pluća su primarni organ respiratornog sistema. Sastoje se iz 2 krila – levog i desnog, koja su smeštena unutar grudne šupljine. Desno plućno krilo sastoji se od 3 dela koja se nazivaju režnjevi, a levo plućno krilo ima samo 2 režnja.

Sunđerasto tkivo, koje okružuje 2 grane dušnika, čini osnovu pluća. Granaju se u bronhije koje se, pak, račvaju u sitnije ogranke i završavaju veoma sitnim plućnim mehurićima, odnosno alveoloma. Zahvaljujući ovim mehurića obavlja se spoljašnja razmenau gasova, tako da telo dobija potrebnu količinu kiseonika, a iz njega se izbacuje ugljen-dioksid.

Imajući u vidu značaj koji imaju pluća lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju kada je potreban pulmološki pregled.

Kada se javiti pulmologu?

Zdravstvene tegobe koje zahtevaju pulmološki pregled mogu biti akutne (iznenadne, trenutne) ili hronične, koje su stalno prisutne a simtpomi sa određenim intenzitetom variraju.

Pulmološki pregled

Pacijenti se najčešće obraćaju pulmologu zbog kašlja koji ne prolazi. On može biti neproduktivan, tj. suv ili produktivan koji je praćen iskašljavanjem sadržaja iz pluća,

U indikacije za ovaj pregled spadaju i otežano disanje, bol u grudima, posebno onaj koji je probadajućeg karaktera i pojačava se pri udahu, osećaj „sviranja“ ili „šištanja“ u grudima, kao i stezanje ili pritisak u grudima tokom disanja i kašlja.

Pulmološki pregled čini sastavni deo sistematskih pregleda radnika koji rade u aerozagađenim prostorima. Takođe, neophodan je kod profesionalnih sportista koji se izlažu velikim fizičkim naporima i osobama koje boluju od astme, hroničnog bronhitisa i sezonskih alergija.

Redovni pregledi se preporučuju i pušačima i onima koji su preležali Covid-19, jer ovaj virus napada respiratorne organe i grudni koš.

Šta obuhvata pulmološki pregled?

Prvi deo pregleda jeste uzimanje anamneze. Kroz razgovor lekar saznaje zbog kojih tegoba se pacijent javlja. Ujedno, dobija detaljnije informacije o prethodnim bolestima, porodičnoj istoriji bolesti, pa i životnim navikama.

Sledi fizički pregled koji podrazumeva inspekciju, palpaciju, auskultaciju, merenje pritiska. Inspekcija predstavlja pregled vidljivih spoljnih promena na telu. Praćena je opipavanje (palpacijom) uočenih promena. Dok je auskultacija slušanje rada pluća pomoću stetoskopa koja omogućava otkrivanje nepravilnosti u radu pluća.

Na osnovu pregleda pulmolog daje savet i preporuku za lečenje. Ukoliko je potrebno, pacijent se šalje na dodatnu dijagnostiku.

Dodatne dijagnostičke procedure

Pulmološki pregled često obuhvata dodatne procedure, kao što su spirometrija, rendgenski snimak pluća i laboratorijske analize krvi.

RTG (rendgenski) snimak pluća predstavlja osnovnu dodatnu dijagnostiku u pulmologiju. Zasniva se na primeni rendgenskih X zraka, u minimalnoj neškodljivoj dozi, a kao rezultat dobija se crno-bela slika različitih intenziteta senki koja daje uvid u izgled i funkcije organa u grudnom košu. Ujedno, prikazuje patološke promene na plućima – od upale pluća do metastaza.

Spirometrija je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve. Posebno je značajna za utvrđivanje hroničnih plućnih oboljenja – astme, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), hroničnog bronhitisa, emfizema pluća plućne fibroze….

Pulmološki pregled

Pregled pulmologa, uz dodatnu dijagnostiku, možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?