• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Bol u grudima – Koji su uzroci nastanka?

Bol u grudima

Bol u grudima je čest zdravstveni problem. Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja u jednom trenutku svog života se nije suočila sa njim, a oko 6 odsto svetskog stanovništva se javilo svom izabranom lekaru upravo zbog ovog simptoma.

Bol u grudima nije uvek oštra, probadajuća, već se može manifestovati i u vidu nelagode, stezanja ili pritiska. Razlikuje se i period javljanja, kao i dužina trajanja.

Mnogima je prva asocijacija za srčane smetnje, a zapravo češće je posledica drugih bolesti, što potvrđuju i statistički podaci. Oko 80 odsto pregleda obavljenih zbog bola u grudima otkriju da nije u pitanju problem sa srcem.

Kada bol u grudima ukazuje na bolesti srca?

Angina pektoris predstavlja stanje pri kome srce ne dobija dovoljno krvi bogate kiseonikom. Samim tim je onemogućen njegov normalni rad. Javlja se kao posledica suženja koronarnih arterija u kojima su se, pod uticajem različitih faktora tokom godina, nataložili trigliceridi i holesterol.

Bol u ovom slučaju je opisana kao stezanje, probadanje, žarenje ili pritiskanje. Najpre se javlja iza grudne kosti, a zatim se širi u levu ruku i levo rame. Neretko zahvata i vrat, donju vilicu i predeo između lopatica.

Infarkt miokarda je drugi čest srčani problem koji dovodi do pojave bola u grudima. Nastaje zbog potpunog začepljenja koronarnih arterija i prekida dotoka kiseonika u srčani mišić. Karakteriše ga jak, razarajuć bol u centralnom delu grudnog koša, koji se prenosi na leđa, levu ruku i donju vilicu. Iako podseća na onaj koji se javlja kod angine pektoris intenzivniji je i traje duže.

Gastrointestinalni bol u grudima

Jedan od najčešćih bola u grudima koji nije vezan sa srcem donosi gastroezofagealna refluksna bolest. U pitanju je oboljenje digestivnog sistema izazvano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, a odatle i do grla.

Bol u grudima

Kako tada dolazi do iritiracije sluzokože jednjaka i grla javlja se osećaj pečenja u grudima ili grlu. Često ga prati bol u grudima koji se ispoljava kao stezanja u predelu srca. Prepoznatljivi simptomi su i podrigivanje, vraćanje gorke tečnosti iz želuca, mučnina i bol u stomaku nakon jela. Mada se mogu ispoljiti i pri ležanju ili saginjanju.

Bol u grudima izazvana psihijatrijskim poremećajima

Uzrok bola u grudima nije uvek fizičke prirode. U pojedinim situcijama krije se u problemima mentalnog zdravlja. Obično je prisutan kod napada panike. Usled jakog, parališućeg straha nivo adrenalina se povećava, pa dolazi ne samo do bola, već i do bržeg rada srca, preskakanja ritma, ubrzanog pulsa, kao i drhtavice, gušenja, preznojavanja, vrtoglavice i mučnine. S obzirom da su ovi simptomi karakteristični za srčani udar osoba često misli da će doživeti infarkt.

Bol u grudima

Anksioznost i depresija, takođe, mogu da izazovu anginoznu bol u grudima.

U većini slučajeva bol u grudima koji se ponavlja je simptom nekog većeg zdravstvenog problema, te ga ne treba zanemariti. Da biste na vreme otkrili uzrok zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. 

 

 

Hi, How Can We Help You?