• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

U kojim slučajevima je neophodna spirometrija?

Spirometrija

Spirometrija predstavlja neinvazivnu dijagnostičku metodu kojom se procenjuje zapremina plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve.

Pluća su glavni organ respiratornog sistema kod ljudi. Sastoje se iz 2 krila koja su smeštena u grudnom košu, u blizini kičmenog stuba. Razdvajaju ih kičma, sternum, tj. grudna kost i medijastinum (sredogruđe) u kome se nalaze srce, ezofagus, traheja, bronhije, timus i veliki krvni sudovi.

Osnovni zadatak pluća jeste da izdvajaju kiseonik iz atmosfere kako bi krvotokom stigao do svih organa i tkiva. Sa druge strane, u procesu razmene gasova, vrše oslobađanje ugljen dioksid iz krvotoka u atmosferu.

S obzirom da su pluća od vitalnog značaja sa život čoveka, svaka promena na njima može da naruši zdravlje. Imajući ovo u vidu privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva u kojim slučajevima je neophodna spirometrija.

Indikacije za spirometriju

Spirometrija predstavlja osnovnu metodu za dijagnostifikovanje različitih plućnih bolesti. Što znači da ne spada u redovne godišnje preglede, već se vrši tek kada postoje znaci koji ukazuju na problem sa funkcionisanjem pluća. Odnosno, kada je prisutno otežano disanje, gubitak daha, kašalj koji duži period ne prestaje…

Spirometrija

Pomoću spirometrijskih testova moguće je otkriti astmu, hronični bronhitis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), plućni emfizem i plućnu fibrozu. Takođe, koriste se i za praćenje toka lečenja kod pacijenata koji boluju od ovih bolesti.

Spirometrija je značajna i za dijagnostiku disfunkcije glasnih žica, procenu radne sposobnosti ljudi sa astom, kao i procenu rizika od anestezije ili operativnog zahvata u kardiotorakalnoj hirurgiji.

Kako svetom već 2 godine vlada infekcija SARS-COV-2 virusom koja zahvata, pre svega, respiratorni trakt, spirometrija, uz RTG snimak pluća, laboratorijske analize krvi i kardiovaskularni skrining, čini najvažnije lekarske pregledi nakon preležanog korona virusa.

Kako se izvodi spirometrija?

Spirometrija je potpuno bezbolna, a čitava procedura traja veoma kratko, 10 do 15 minuta.

Izvodi se aparatom koji se naziva spirometar. Na cev, koja je povezana sa aparatom, postavlja se čist usnik sa antibakterijskim filterom kroz koji pacijent diše, dok je nos zatvoren specijalnom štipaljkom. Instrukcije o intenzitetu i način disanja daje doktor specijalista pulmologije.

Spirometrijom se određuju plućni volumeni – ekspiratorni rezervni volumen, inspiratorni rezervni volumen, disajni volumen. Zatim inspiratorni i vitalni kapaciteti, kao i volumeni disajnih organa u funkciji vremena (forsirani ekspiratorni volumeni).

Referente vrednosti rezultata zavise od pola, godina starosti, visine i težine testirane osobe.

Da li je potrebna priprema za spirometriju?

Spirometrija ne zahteva posebnu pripremu. Ipak se preporučuje da pacijent nekoliko časova pre testa ne puši, ne pije kafu i ne unosi velike količine hrane, jer oni mogu da utiču na način disanja i kapacitet pluća. Treba izbegavati i naporne fizičke aktivnosti i voditi računa da se pri dolasku ne zamore kako bi se izbegla zadihanost.

Po savetu lekara, osobe koje primaju određenu terapiju na dan pregleda lekove uzimaju tačno određeni broj sati ranije. U protivnom, rezultati spirometrije mogu da ne pokažu pravo stanje.

Spirometrija

Ukoliko imate problema sa disanjem i kašljem, zakažite na vreme pregled pulmologa u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?