• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk prostate – Šta sve obuhvata?

Ultrazvuk prostate

Ultrazvuk prostate predstavlja bezbolnu, neivanzivnu proceduru koja daje prikaz u strukture tkiva, zapreminu, postojanje promena i odnos između prostate i mokraćne bešike.

Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi kod mokraćnog kanala, a ispred debelog creva. Oblikom i veličinom podseća na kesten. Njena osnovna funkcija je proizvodnja materije koja ulazi u sastav ejakulata. Na taj način je omogućeno spermatozoidima da prežive od ejakulacije do trenutka oplođenja.

Gotovo da na svetu ne postoji muškarac srednjih i poznih godina koji jednom nije imao problema sa prostatom. Razlog leži u činjenici da vremenom organizam gubi elastičnost i postaje teži, pa je pritisak na karlicu sve veći. Samim tim, prostata počinje otežano da radi.

Najčešća oboljenja prostate su upala, tj. prostatitis i benigna prostatična hiperplazija. Nažalost, rasprostranjen je i rak prostrate. Istraživanja pokazuju da se godišnje registruje više od milion slučajeva novoobolelih. Dok kod nas svake godine od ove opake bolesti oboli oko 1.250 muškaraca.

Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju na značaj ultrazvučnog pregleda prostate.

Kada je neophodan ultrazvuk prostate?

Problemi sa mokrenjem, pre svega učestalo ili otežano mokrenje, jasni su znaci da treba da obavite ultrazvuk prostate. Na oboljenje ove žlezde može da ukazuje i gnojan iscedak iz mokraćne cevi, krv u mokraći ili semenoj tečnosti, kao i bol ili pečenje prilikom svakog mokrenja. Neretko ih prate povišena temperatura, slabost, groznica.

Ultrazvuk prostate

U indikatore spadaju i bol u predelu muških genitalija, koji se javlja sa anemijom i konstantnim osećajem malaksalosti.

Ultrazvučni pregled nije samo dijagnostičkog karaktera, već i mera prevencije. Naime, rak prostate u početnim fazama ne pokazuje jasne simptome, te se bolest obično registruje u odmakloj fazi. Da bi lečenje bilo uspešno preporučuje se da muškarci od 40. godine života redovno odlaze na pregled prostate, koji uključuje i ultrazvuk.

Kako se izvodi ultrazvuk prostate?

Ultrazvučni pregled može se obaviti na 2 načina.

Prvi jeste standardna procedura, pomoću transabdominalne sonde. Pacijent leži na leđima, a sonda se provlači preko donjeg dela stomaka.

Drugu metodu čini transrektalni ultrazvuk (TRUS). Izvodi se pomoću specijalne sonde. Ona se uvodi nekoliko centimetara u završni deo debelog creva i prislanja direktno na prostatu. Ovim se dobija detaljniji pregled posmatranog dela.

Transrektalni ultrazvuk se koristi i za ultrazvučno vođene biopsije prostate.

Da li potrebna priprema za ultrazvuk?

Za dobar prikaz prostate tokom ultrazvučnog snimanja neophodno je da se pacijent dan ranije pridržava izmenjenog režima ishrane. Treba izbaciti mleko i mlečne proizvode, jaja, slatkiše i jaku hranu.

Savetuje se lagana ishrana. Na primer, za doručak i večeru dvopek sa čajem, a za ručak kuvano mesom, dvopek i bistri sok od jabuke. Pre svakog obroka potrebno je popiti lek Espumisan, a neposredno pre samog pregleda oko litar vode kako bi mokraćna bešika bila puna.

Ultrazvuk prostate

Ukoliko ste primetili neki od navedenih simptoma nemojte da odlažete ultrazvuk prostate. Pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov možete zakaziti i van radnog vremena, putem online prijave na zvaničnom sajtu, pri čemu ostvarujete popust od 500 dinara.

Hi, How Can We Help You?