• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk kukova bebe

Ultrazvuk kukova bebe

Ultrazvuk kukova bebe je izuzetno precizna dijagnostička metoda koja se obavlja radi otkrivanja i uočavanja razvojnih poremećaja kukova. Radi se o preventivnoj metodi čuvanja zdravlja kukova mališana.

Razvoj kukova bebe počinje već u četvrtom mesecu trudnoće. Ovo razvijanje nastavlja se i u narednim emsecima života bebe. S obzirom na to da kukovi igraju važnu ulogu i neophodni su za obavljanje funkcije hodanja, veoma je bitno voditi računa o njihovom pravilnom razvoju. Ranim otkrivanjem određenih prepreka u razvoju kukova može se sanirati problem bez posledica.

Zbog čega je rana dijagnostika, a samim tim i ultrazvuk kukova kod bebe, važna otkrivamo vam u narednim redovima.

U kom mesecu se obavlja ultrazvuk kukova bebe?

Pre svega, važno je znati da postoje dve vrste pregleda kukova kod beba. Radi se o primarnom i sekundarnom skriningu.

Ultrazvuk kukova bebe

Primarni pregled kukova obavlja se odmah po rođenju bebe. Lekarski pregled otpočinje razgovorom sa majkom o toku trudnoće, samom porođaju, kao i o mogućim nasledim bolestima. Nakon toga, utvrđuje se simetrija ili asimetrija zglobova, kao i da li postoji otežano pomeranje butina u smeru od unutra ka spolja. Ukoliko se utvrdi da postoji određeni pokazatelj tegoba, radi se prvi ultrazvuk kukova bebe.

Ukoliko na prvom pregledu nije utvrđena nikakva anomalija, sekundarni skrining može se obaviti u drugom ili trećem mesecu života bebe. Ultrazvuk će utvrditi razvijenost tkiva (hrskavičavih i koštanih), razvoj karlične čaše, kao i butne kosti.

U zavisnosti od dobijenih rezultata, odrediće se i vreme ponavljanja ultrazvuka kukova kod bebe. Ukoliko se radi o normalnom razvoju kukova, prvi sledeći ultrazvuk može se obaviti u šestom mesecu života, odnosno u periodu kada beba počinje da sedi. Nakon toga, ultrazvuk se preporučuje i u periodu početka koračanja i hodanja, oko godine života bebe.

Moramo napomenuti da se radi o neinvazivnoj metodi, koja ne predstavlja nelagodnost i ne uzrokuje bol mališanima. Kao takva, sa sobom ne donosi nikakve neželjene efekte niti posledice. Naprotiv, ultrazvuk kukova kod bebe je izuzetno važan, kako bi se na vreme otkrili i sanirali problemi u razvoju kukova.

Koji faktori mogu uticati na poremećaj u razvoju kukova kod beba?

Ukoliko se utvrdi da postoji neki od sledećih faktora rizika za anomalije u razvoju kukova, neophodno je obaviti ultrazvuk kukova bebe:

  • karlični položaj bebe u materici,
  • pozitivna porodična anamneza na kongenitalnu luksaciju kuka,
  • oligohidramnion majke i
  • deformiteti lokomotornog sistema.

Razvojni poremećaji kukova kod bebe češća su pojava kod ženske dece, ali i kod blizanačkih ili multiplih trudnoća. Položaj bebe pri porođaju okarakterisan kao karlični ili prednjačenje nogom može biti jedan od faktora za obavljanje ultrazvuka kukova bebe u prvim mesecima života.

Zbog čega je važan ultrazvuk kukova bebe?

Pre svega, ultrazvuk kukova kod bebe predstavlja jedinu bezbednu metodu za otkrivanje razvojnih poremećaja, odnosno kongenitalne displazije. Ovaj poremećaj se javlja kada je zglobna čašica u karlici plitka, te glava butne kosti ne može da se smesi tu ležište. U ovom slučaju, glava butne kosti je ili delimično u čašici ili potpunp van nje. Drugim rečima, ovo se može nazvati i iščašenje kuka.

Drugim rečima, ultrazvuk kukova beba važan je za rano otkrivanje bilo kakvih poremećaja i problema u razvoju kukića. Rani početak lečenja garantuje i do 100% otklanjanja poremećaja! Nakon trećeg meseca života, ove šanse smanjuju se za 20 odsto.

Lečenje kukova bebe podrazumeva vežbe, kao i primenu terapijskih gaćica. Kod većih problema i većih stepena deformiteta, uglavnom se propisuje nošenje Pavlikovih kaiševa.

Ultrazvuk kukova bebe

Ukoliko se tokom prve godine ne uoče problemi sa kukovima, već se to dogodi kada dete prohoda, problem postaje komplikovaniji, kao i samo lečenje. U tom slučaju je neophodno obavljanje operativnog zahvata.

Ukoliko je vreme za obavljanje prvog ultrazvuka kukova, zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov i uverite se da je zdravlje kukova vaše bebe u savršenom redu! Čekamo vas!

 

Hi, How Can We Help You?