• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija predstavlja dijagnostičku proceduru pomoću koje se vrši procena protoka krvi kroz bubrežne arterije.

Bubrežne arterije se nalaze sa leve strane unutrašnjosti trbušne aorte. Preko njih se obavlja protok krvi u bubrege, najvažnije organe urinarnog sistema. Glavna funkcija bubrega je uklanjanje viška vode i toksičnih materija iz organizma. Regulišu i elektrolite, pre svega, koncentraciju kalijuma i natrijuma. Zatim, luče hormone za kontrolu krvnog pritiska, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i za očuvanje kostiju.

Bubrezi su od vitalnog značaja, pa bilo koji zastoj u protoku krvi do njih može da ugrozi celokupno zdravlje. Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kada je potreban.

Šta je kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija?

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija predstavlja specijalni ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje stanje arterijskih i venskih struktura bubrega.

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija

Naime, ultrazvučni aparati poslednje generacije kombinuju ultrazvučne talase i Doplerov efekat kako bi prikazali krvni sud u poprečnom ili uzdužnom preseku. Ujedno, vrše analizu brzine protoka. Na taj način se dobija kompletan uvid o pregledanom krvnom sudu, u ovom slučaju bubrežnih arterija. Tačnije, analizira se trbušna aorta i donja šuplja vena. Zatim, venski rasplet u oba bubrega, karakteristike protoka krvi u bubrežnim arterijama i njihovim ograncima, kao i karakteristike protoka krvi u bubrežnim venama.

S obzirom da je ultrazvuk brubrega potpuno bezbolna, neivanzivna metoda, ne postoji opasnost po zdravlje pacijenta. Samim tim ne postoje ikakva ograničenja u vršenju kolor doplera bubrežnih arterija.

Indikacije za kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija

Ovo je obavezna procedura za dijagnostifikovanje aterosklerotske bolesti renalnih arterija. Odnosno, suženja (stenoze), proširenja (aneurizme) i prekida protoka krvi kroz bubrežne arterije. Koristi se i za otkrivanja krvnih ugrušaka (trombova) u bubrežnim arterijama.

Pregled je neophodan i kod pojedinih kardioloških stanja. Posebno kod mlađih ljudi, jer je utvrđeno da je povišeni krvni pritisak povezan sa suženjem na glavnim bubrežnim arterijama. Takođe, služi za praćenje dijabetesa, kao i nefroloških i urološki akutnih ili hroničnih bolesti.

Dopler renalnih arterija čini važnu metodu za utvrđivanje tumora bubrega i praćenja delovanja terapije.

Kako se izvodi?

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija se izvodi u ležećem položaju prelaženjem ultrazvučne sonde preko određenog dela trbuha. Radi bolje vizualizacije sonda se pre početka pregleda maže specijalnim gelom.

Pregled ne zahteva složenu pripremu. Sve što je potrebno jeste da 2 dana pre zakazanog termina prestanete da konzumirate namirnice koje nadimaju – sveže voće, pasulj, kupus, kelj, boraniju. Trebate da izbacite i gazirana pića, uključujući i gaziranu vodu.

Dan pre pregleda u popodnevnim satima (oko 16 časova) potrebno je da u čaši hladne vode rastvorite kesicu Picoprepa. Ovo sredstvo za čišćenje creva izazvaće česte stolice čime se omogućava bolji uvid u stanje svih arterijskih i venskih struktura.

Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija

Na dan pregleda nije dozvoljeno jelo, a 4 sata pre termina ni voda.

Ultrazvučna dijagnostika uz kolor dopler krvnih sudova dostupna je u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?