• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Pregled endokrinologa – Šta sve podrazumeva?

Pregled endokrinologa

Pregled endokrinologa je jedan od najvažnijih pregleda interne medicine koji ima za cilj pravovremenu dijagnostiku i lečenje problema sa hormonima i komplikacijama koje proizilaze iz ovih bolesti.

Endokrini sistem čoveka čine žlezde koje stvaraju preko 50 hormona. Putem krvotoka oni stižu do svih organa i tkiva. Na taj način kontrolišu mnoge funkcije u telu, uključujući, disanje, temperaturu, kretanje, senzornu percepciju, pokrete, pa i raspoloženje i san. Takođe, zadužene su za rast i razvoj, kao i reprodukciju.

S obzirom da su delovi endokrinog sistema međusobno povezani i najmanji poremećaj u radu jedne žlezde može da dovede do problema u funkcionisanju različitih organa. Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva značaj koji ima preventivni pregled endokrinologa.

Kada treba zakazati pregled endokrinologa?

Pregled endokrinologa je neophodan ukoliko se prisutni problemi prilikom mokrenja, posebno učestalo mokrenje. Zatim, kod pojave retkih stolica ili zatvora, koje mogu biti praćene mučninom i povraćanjem.

Pregled endokrinologa

Promene u telesnoj težini, kako naglo gojenje, tako i naglo mršavljenje, koje nije izazvano izmenama u načinu ishrane, jasni je znak da trebate da posetite specijalistu endokrinologije.

Pojačana žeđ i želja za slatkišima, kao i pojačano znojenje, mogu da ukazuju na probleme sa žlezdama. U simptome koji zahtevaju pregled svrstavaju se i povišeni krvni pritisak, promene na koži, stalni umor i malaksalost, poremećaji srčanog ritma, teškoće sa spavanjem. Preporučuje se i ljudima sa naglim promenama raspoloženja, koje se kreću od bezvoljnosti pa do uznemirenosti i razdražljivosti.

Pregled endokrinologa je obavezan kod žena koje imaju neuredne i/ili bolne i obilne menstrualne cikluse, koje imaju problema sa začećem, kao i kod kojih su izražena maljavost i akne. Dok muškarci koji se suočavaju sa impotencijom treba da se jave endokrinologu.

Šta obuhvata endokrinološki pregled?

Razgovor sa pacijentom je polazni korak u pregledu. Uzimanjem anamneze specijalista endokrinologije se, pre svega, upoznaje sa tegobama zbog kojih ste došli, ali i sa drugim bolestima koje ste preležali ili trenutno primate terapiju. Upoznaje se i sa vašim životnim stilom i istorijom porodičnih bolesti.

Nakon detaljnog razgovara, sledi fizikalni pregled. On obuhvata inspekciju i pregled kože i eventualnih promena na koži, pregled vrata sa palpatornim pregledom štitaste žlezde, a po potrebi i auskultaciju srca, pregled trbuha i spoljašnjih genitalija.

Za detaljnu dijagnostiku potrebne su i laboratorijske analize, kao i ultrazvučni pregled štitne žlezde, dojki i/ili abdomena.

Na osnovu dobijenih rezultata lekar prepisuju odgovarajuću terapiju. U većini slučajeva ona podrazumeva i savete o promeni stila života – prestanak pušenja, fizička aktivnost, zdrava ishrana…

Da li je potrebna priprema za pregled endokrinologa?

Pregled endokrinologa ne zahteva pripremu. Čak i kada se vrši ultrazvuk procedura je potpuno bezbedna, te ne postoje ograničenja u vremenu kada se obavlja.

Da bi lekar imao potpuni uvid u vaše stanje u glavi ili na papiru pripremite sve simptome koje osećate. Obavezno ponesite i dokumentaciju o prethodnim pregledima, kao i istoriju ranijih bolesti.

Pregled endokrinologa

Kompletni pregled endokrinologa sa ultrazvučnom dijagnostikom i laboratorijskim analizama možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas kontaktirate u toku radnog vremena, zakazivanje vršimo i online putem zvaničnog sajta.

 

Hi, How Can We Help You?