• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Plućna fibroza

Plucna fibroza

Plućna fibroza predstavlja zadebljanje i stvrdnjavanje plućnog intersticijuma novostvorenim vezivnim tkivom. U pitanju je hronično oboljenje koje dovodi do ožiljaka na plućima, pa odatle i naziv fibroza.

Pluća su organ sastavljen iz 2 dela – levog i desnog plućnog krila koji su smešteni u grudnom košu. Svako plućno krilo obavijeno je plućnom maramicom, koja se naziva pleura, a sastoji se od spoljašnjeg i unutrašnjeg lista. Između njih nalazi se tanak sloj pleuralne tečnosti.

Najvažniji deo čine alveole, tj. plućni mehurići koji vrše spoljašnju razmenu gasova. To znači da je glavna uloga pluća da obezbede kiseonik iz atmosfere u krvotok, a da ugljen-dioksid izbace iz organizma prilikom izdisanja.

Imajući ovo u vidu veoma je važno da pluća budu funkcionalna. Nažalost, mnoge osobe se suočavaju sa problemima ovog organa. Jedan od njih je plućna fibroza. Statistički podaci pokazuju da svake godine oboli oko 35.000 ljudi u Evropi. Obično pogađa ljude starije od 45 godina. Mada je to stanje u poslednje 2 godine izmenjeno jer spada u česte posledice Covida 19.

S obzirom da je plućna fibroza ozbiljna bolest koja ako se ne leči može da dovede do smrtnog ishoda lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako da je na vreme prepoznate.

Šta dovodi do plućne fibroze?

Postoje brojni uzroci koji mogu da izazovu plućnu fibrozu. Iako genetika igra važnu ulogu, većina je povezana sa onim što udišemo tako da dugotrajna izloženost toksinima i zаgаđujućim mаterijаma je vodeći pokretač. Zrnа prаšine, šećerna trska, izmet ptica samo su neki od njih.

Plucna fibroza

Zračenje usled lečenja tumora, posebno u predelu grudnog koša, takođe, se svrstava u česte uzročnike. Pri čemu se rizik od oboljevanja povećava sa brojem tretmana.

Pojedini lekovi, kao što su metotreksаt, ciklofosfаmid, аmjodаron, proprаnolol, nitrofurаntoin, sulfаsаlаzin, oštećuju pluća, stvarajući pogodno tlo za nastanak fibroze. Nije redak slučaj da infekcije plućа pokrenu oboljenje.

Uzročnici mogu biti i druga sistematska oboljenja – sistemski eritemski lupus, reumаtoidni аrtritis, dermаtomiozitis, polimiositis, Sjogrenov sindrom i sаrkoidoza. Dok se u pojedinim studijama kao izazivači navode i Epštajn-Barov virus, hepatitis C i gastroezofagealna refluksna bolest.

Kako se prepoznaje plućna fibroza?

Nedostаtаk dаhа, nаročito tokom ili posle fizičke аktivnosti, kаo i suvi kаšаlj koji traje više nedelja, karakteristični su simptomi za plućnu fibrozu. Kašalj je neretko toliko intenzivan da može da izazove povraćanje.

Ove simptome prati naticanje i uvećanje vrhova prstiju, ali i neobjašnjiv umor, gubitаk telesne težine, bolovi u mišićimа i zglobovimа.

Kako se leči plućna fibroza?

Potpuno izlečenje nije moguće, jer ožiljаk na plućima ne može nestati. Ipak, uz odgovarajuću terapiju bolest se može usporiti, a komplikacije izbeći. Zbog toga je pravovremeno otkrivanje ključno.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kompletne anamneze, objektivnog pregleda i dodatnih analiza.  Rendgenski snimak grudnog koša može da pokaže ožiljke na plućima koji potiču od oboljenja. Dok spirometrija daje uvid u zapreminu plućnog vazdušnog prostora i protok vazduha kroz disajne puteve, te se koristi i za praćenje toka bolesti. Konačna dijagnoza se postavlja tek biopsijom plućnog tkiva.

Plucna fibroza

Ukoliko ste primetili neki od navedenih simptoma plućne fibroze, zakažite pregled pulmologa u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?