• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Tumori srca

Tumori srca

Tumori srca su retko, ali ozbiljno oboljenje.

Prema mestu nastanka mogu biti primarni i sekundarni. Primarni se razvijaju iz neke srčane strukture – endokarda (spoljne ovojnica tkiva koja pokriva srce), miokarda (srčanog mišića) ili perikarda (membrane koja pokriva unutrašnjost srčanih šupljina). U 75 odsto slučajeva su benigni. Najčešći primarni tip je miksom. Mada se sreću i fibromi, rabdomiomi, hemangiomi, papilarni fibroelastoma, teratomi, lipomi, paragangliomi i perikardijalne ciste.

Sekundarni ili metastatski ne vode poreklo od srčanih struktura, već nastaju u drugim organima, a metastaziraju na srcu. Obično se javljaju kod osoba koje imaju rak pluća, dojke, želuca, debelog creva, melanom, limfom ili leukemiju.

Ovi tumori srca su 20 do 30 puta češći od primarnih. Razlog za to leži u činjenici da se srce sastoji od vezivnog tkiva, a rak vezivnih tkiva je veoma redak.

Zašto nastaju tumori srca?

Genetika ima ključnu ulogu u razvoju primarnih tumora srca. Gotovo svi oni su rezultat genetske mutacije, jer ovaj organ nije karakteristično mesto za njihovo formiranje. Mogu se javiti i kada imuni sistem, usled nepravilnosti, nije u stanju da otkrije i izbori se sa aberantnim ćelijskim strukturama.

Tumori srca

U pojedinim situacijama su posledica drugih oboljenja, poput NAME sindroma, LAMB sindroma ili Carney sindroma. U faktore rizika za njihov razvoj svrstavaju se i određeni virusi, loše životne navike, izloženost štetnim materijama, pa i zračenje.

Koji su simptomi tumora srca?

Tumori srca dugo vremena su neprimetni. Ako i pokažu simptome oni podsećaju na druge bolesti srca, te ih je teško dijagnostifikovati.

Bol ili stezanje u grudima i otežano disanje u stanju mirovanja, posebno u ležećem položaju mogu da ukažu na postojanje tumora srca. Ove znake prate nesvestice, vrtoglavice, poremećaji srčanog ritma, tj. lupanje i preskakanje. Zatim, opšta malaksalost i ubrzano zamaranje, kašalj, pa i iskašljavanje sukrvičavog sekreta.

Tumori srca se manifestuju inetipičnim simptomima. Najčešći su nagli gubitak telesne težine, bolovi u zglobovima, promene na noktima i koži, kao i oticanje nogu, članaka ili stomaka.

Koji su najrasprostranjeniji tumori srca?

Miksom je najčešći benigni tumor srca primarnog karaktera. Pri čemu je 2 do 4 puta učestaliji kod žena i to starosti oko 40 godina. Izuzetak je porodično nasleđe, kada se može javiti i ranije, već početkom 3. decenije.

U 75 odsto registrovanih slučaja tumor se formira na levoj pretkomori. Iako je lokalizovan i ne razvija metastaze postoji opasnost da dostigne veće dimenzije tako da ometa protok krvi kroz mitralno ušće. Kao posledica ove opstrukcije dolazi do povećanja udarnog volumena, pa se javljaju zamor, poremećaj disanja i poremećaji srčanog ritma.

Lečenje miksoma je hirurško, ali ima recidivnu tendenciju.

Tumori srca

Najčešći primarni maligni tumor srca je sarkom. U 80 odsto slučajeva u pitanju je angiomiosarkom koji se razvija u desnoj pretkomori i uključuje perikard. Ovaj kancer može da izazove izlivni trakt desne komore, tamponadu perikarda, a nažalost i da metastazira u plućima.

Ukoliko se otkriju na vreme tumori srca se veoma uspešno leče. Zato nemojte da zanemarujete simptome, već na vreme zakažite kardiološki pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?