• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Šta je tahikardija?

Tahikardija

Tahikardija predstavlja ubrzani rad srca, tj. povećanje broja otkucaja iznad prirodne granice. Kod odraslih osoba u stanju mirovanja taj broj se kreće od 60 do 100 otkucaja u minuti.

Srce je organ koji ima zadatak da obezbedi krv i hranljive materije čitavom organizmu. Funkcioniše poput dvofazne električne pumpe, pri čemu je svaki otkucaj kontrolisan električnim impulsima. To znači da početni električni impuls, koji nastaje u pretkomorama, pokreće srčanu pumpu tako da počinje proces upumpavanja krvi i cirkulacija kroz telo.

Ukoliko srce pravilno radi električni impulsi dolaze u redovnim intervalima. Međutim, kada kontrahovanje nije pravilno nastaju poremećaji srčanog ritma. Jedan od njih jeste tahikardija.

Vrste tahikardija

Ubrzani rad srca se deli u 3 grupe.

Tahikardija

Sinusna tahikardija se javlja u slučaju da je broj otkucaja srca više od 100 u minuti, ali je ritam i dalje pravilan. Obično se javlja kod mlađih, pri fizičkom naporu. Mada je mogu izazvati i anemija, hipovolemija, hipotenzija. Takođe, može biti posledica patoloških procesa, kao što je hipertireoza.

Ventrikularna tahikardija nastaje u komorama, te dolazi do slabljenje efikasnosti rada srca. Odnosno, komore ne mogu da se ispune i ispumpaju dovoljno krvi da bi snabdele organe. Ova vrsta traje kratko, nekoliko sekundi, ali ako potraje duže, zahteva urgentnu medicinsku pomoć. U protivnom može nastupiti smrt.

Supraventrikularna tahikardija se javlja naglo i može da traje nekoliko minuta, sati, pa i dana. Uzrok je u samom srcu, a ne u komori. Kod osoba sa zdravim srcem, ovaj ubrzani rad ne ugrožava život. Problem nastaje ukoliko je već registrovana koronarna bolest srca, arterijska hipertenzija, miokarditis ili srčane mane. U tim slučajevima može nastupiti pogoršanje bolesti, usled slabljenja pumpne funkcije srca.

Šta izaziva tahikardiju?

Tahikardija je često reakcija organizma na stres, intenzivan fizički napor, iznenadni šok ili strah. Može biti i posledica povišene telesne temperature, upotrebe pojedinih lekova i umora.

Nezdrave životne navike, posebno konzumiranje prekomernih količina alkohola ili kofeina, kao i korišćenje narkotika, dovodi do ubrzanog rada srca.

Nažalost, tahikardija je neretko i simptom drugih bolesti. Pored srčanih, tu spadaju i plućne bolesti, problemi sa štitnom žlezdom, infekcije, hijatus hernija, anksioznost…

Koji su simptomi tahikardije?

Ubrzani rad srca je primarni znak problema, ali ga obično prati niz drugih.

Iznenadna slabost, kratak dah, zadihanost, vrtoglavice i nesvestica su karakteristični simptomi tahikardije. Često se javlja i lupanje i preskakanje srca, pritisak u grudnom košu, kao i pritisak u vratu i glavi.

Tahikardija je stanje koje ne treba zanemariti ako se javlja često u stanju mirovanja i traje dugo. Odlaganjem posete lekaru vaše srce slabi. Time se povećava rizik od pojave srčane insuficijencije, krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara, a u krajnoj meri i iznenadne smrti.

Tahikardija

Imajući u vidu ozbiljnost komplikacija, veoma je važno pravovremeno otkrivanje. Zato na vreme zakažite pregled kardiologa u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Tim vrhunskih kardiologa sa VMA, KCS i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije, otkriće pravi uzrok ubrzanog rada vašeg srca i prepisati vam odgovarajuću terapiju.

 

 

Hi, How Can We Help You?