• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Hijatus hernija

Hijatus hernia

Hijatus hernija predstavlja anatomski poremećaj, koji nastaje kada deo želuca “pređe” u grudni koš kroz otvor na dijafragmi, tj. na mestu gde jednjak iz grudnog koša prelazi u trbušnu duplju.

Želudac je organ u koji se, nakon gutanja, hrana doprema putem jednjaka. Zahvaljujući digestivnim sokovima i enzimima za razlaganje upravo ovde počinje proces varenja.

Nažalost, problemi sa varenjem postali su gotovo svakodnevna pojava ljudi. Najrasprostranjeniji je osećaj pečenja i žarenja koji ukazuju na gastritis. Mada je i sve veći broj registrovanih slučajeva želudačne kile, kako se još naziva hijatus hernija. Procenjuje se da se svaka treća osoba suočava sa njenim tegobama. Stopa oboljevanja raste sa godinama starosti tako da oko 60 odsto pacijenata ima preko 50 godina. Međutim, poslednjih godina često oboljevaju i mlađe osobe.

Imajući u vidu široku rasprostranjenost, lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva uzroke hijatus hernije.

Kako nastaje hijatus hernija?

Hijatus hernija nastaje usled popuštanja tonusa muskulature dijafragme. Slabljenjem mišića koji je okružuju dolazi do otežanog funkcionisanja. Odnosno, oni nemaju dovoljno snage da “zatvore” želudac, pa dolazi do njegovog prolapsa.

Hijatus hernia

 

Tačan uzrok želudačne kile nije poznat, ali su utvrđeni određeni faktori koji mogu da doprinesu nastanku. Tu, pre svega, spada abdominalna trauma, nagli fizički napor, stalni položaj podignutih ruku iznad ramena, odmakla trudnoća, kao i naprezanje na porođaju. Zatim, uporni kašalj, naprezanje zbog opstipacije, povraćanja i gojaznost se svrstavaju u potencijalne izazivače.

Kila na želucu može da nastane i nepravilnim načinom života, tj. dugotrajnim sedenjem, izbegavanjem fizičke aktivnosti, pa i brzim gutanjem hrane koja je nedovoljno sažvakana i praktikovanjem obroka u ležećem položaju i za niskim stolom.

Hijatus hernija se deli u 4 grupe

Najčešće se javlja klizajuća (aksijalna) kila. Karakteriše je povremeni prelazak spoja jednjaka i želuca ili spoja i gornjeg dela želuca u grudni koš kroz otvor na dijafragmi.

Ostali tipovi hernije su tzv. paraezofagealne. U pitanju su veće kile kod kojih veliki deo želuca, a ponekad i čitav želudac prolabira kroz otvor na dijafragmi u grudni koš. Iako je njihova pojava retka, u samo 5 odsto slučajeva, zbog veličine mogu da izazovu ozbiljne komplikacije.

Koji su simptomi želudačne kile?

Mnogi nisu ni svesni da imaju problem sa želudačnom kilom. Razlog za to leži u činjenici da je hijatus hernija veliki “imitator”, te se simptomi pripisuju drugim bolestima.

Teško i sporo varenje, nadutost, gasovi, osećaj težine u želucu nakon jela, kao i pojava kiseline mogu da budu znak da postoji kila na želucu.

S obzirom da prodor želudačnog sadržaja u jednjak dovodi do mehaničkog pritiska na srce mogu se javiti poremećaji srčanog ritma. Tahikardija i aritmija se pogoršavaju u ležećem položaju i pri savijanju, a prati ih plitko disanje. Neretko dolazi i do bola u grudima koji se širi ka leđima između lopatica i podseća na bol koji prethodi srčanom napadu.

Otežano gutanje, često podrigivanje i osećaj da postoji knedla u grlu, takođe, su simptomi želudačne kile. Ponekad su prisutni i nervoza i anksioznost.

Pored navedenih simptoma, veće kile mogu da izazovu i pojavu crne katranaste stolice ili povraćanje sveže crvene krvi.

Hijatus hernia

Hijatus hernija ne samo da utiče na kvalitet života, već može da dovede do teških posledica. Uklještenje želuca, gastroezofagealna refluksna bolest, stenoza jednjaka samo su neke od njih. Zato nemojte da čekate da vam kila naruši zdravlje, već na vreme zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

 

Hi, How Can We Help You?