• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Hepatitis

Hepatitis

Hepatitis predstavlja upalu jetre izazvanu spoljašnjim faktorima ili imunim i metaboličkim procesima, koja se prenosi prodorom kroz kožu i sluzokožu.

Bila je poznata još u bronzanom dobu, što svedoče posmrtni ostaci stari 4.500 godina. Ipak, moralo je da protekne više vekova da bi je detaljnije istražili. Najraniji zapis o epidemiji izazvanoj virusom hepatitisa dao je Lurman 1885. godine, primetivši da je više radnika na brodogradilištu nakon primljene vakcine za zaštitu od malih boginja, koja je sadržala limfom drugih radnika, dobilo žuticu i virus.

Hepatitis B je zvanično izolovan tek 1966. godine od strane američkog genetičara Barucha Blumberga, a deceniju kasnije načelnik Odeljenja za infektivne bolesti na Odseku za tranfuzionu medicinu Nacionalnog zdravstvenog instituta, Harvey J. Alter je potvrdio postojanje hepatitisa C.

Procenjuje se da ove bolesti jetre pogađaju oko 325 miliona ljudi širom sveta, pri čemu godišnje od njihovih komplikacija život izgubi 1,34 miliona pacijenata. Imajući u vidu široku rasprostranjenost lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva karakteristične simptome.

Akutni i hronični hepatitis

Hepatitis se javlja u 2 oblika. Akutni zahvata prvenstveno jetru, a neretko i druge organe. Leči se simptomatski, infuzijama, vitaminima i određenom ishranom.

Hepatitis

Za razliku od njega, hronični oblik karakteriše infekcija koja traje duže od 6 meseci. Pokazuje 3 kliničke slike. Hronični hepatitis sa normalnim ALT-om najčešće se otkriva slučajno kada se vrši skrining zdravlja ili kod davalaca krvi, jer nema jasnih simptoma. Obuhvata oko četvrtinu pacijenata sa hroničnim hepatitisom. Blaga klinička slika donosi blago ili fluktuirajuće povišenje ALT-a. I kod njega nema prepoznatljivih simptoma, ali biopsija jetre može da ukaže na blagu fibrozu. Teški hronični hepatitis donosi ozbiljna oštećenja jetre.

Tipovi hepatitisa

Hepatitis A se javlja sporadično ili u epidemijama. Izazvan je lošim higijenskim uslovima i obično se prenosi vodom i hranom koja je zagađena fekalijama. Zbog toga se naziva i bolest prljavih ruku. Ovaj tip nikada ne prelazi u hronično stanje, a pacijenti se u većini slučajeva oporavljaju bez posledica.

Hepatitis B izaziva istoimeni virus. Prenosi se zaraženom krvlju i drugim telesnim tečnostima, kao što su sperma, pljuvačka i cervikalni sekret. Glavni izvor zaraze je seksualni kontakt. Mada se prenosi i u zdravstvenim ustanovama ili salonima za tetovažu, pirsing, pedikir i manikir kao posledica neadekvatne sterilizacije pribora. Tip B važi za veoma otporan, jer na spoljašnjim površinima može da preživi i nedelju dana. U 5 odsto slučajeva prelazi u hronični oblik. Međutim, kada inficirana majka prenese na svoje novorođenče virus on je obavezno u hroničnom stanju.

Hepatitis C je zapaljenja jetre izazvano virusom hepatitisa tipa C. Prenosi se kontaktom sa zaraženom krvlju preko oštećenja na koži. Najčešće su to u pitanju kontaminirane igle i medicinski instrumenti, a ređe sa majke na bebu prilikom porođaja. Javlja se i u akutnom i u hroničnom obliku, pri čemu težina varira od blage kliničke slike, pa do teške koja traje čitavog života povećavajući rizik od ciroze i karcinoma jetre

Hepatitis D se razvija samo ukoliko postoji tip B, jer može da se razmnoži jedino ako se zakači za virus hepatitisa B. Kod 10 odsto bolesnika prelazi u hronični.

Kako prepoznati hepatitis?

U početnoj fazi često izostaju simptomi, jedino je prisutan umor, a ponekad i blago povišena temperatura, te ne čudi što pacijenti misle da imaju sezonski grip.

Probavne smetnje, uključujući mučninu i povraćanje, kao i bol i osećaj nelagode u trbuhu su karakteristični za hepatitis. Oni dovode do gubitka apetita, a samim tim i do dehidracije i smanjenja težine.

Ubrzo se javlja taman urin i žućkasta boja kože i sluznica. Kod polovine pacijenata prisutne su i promene u stolici koja postaje svetle boje. Slede bolovi u mišićima, pospanost, razdražljivost, svrab kože, pa i anemija.

Hepatitis

Drastične promene u vrednostima enzima jetre, alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST), predstavljaju biohemijske pokazatelje infekcije. Da bi se potvrdilo o kom je tipu reč vrše se detaljnije laboratorijske analize.

Rano otkrivanje bolesti je ključno za sprečavanje komplikacija, zato ako ste primetili neki od simptoma na vreme se javite u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

 

Hi, How Can We Help You?