• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19

Post Covid sistematski pregled

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19 nisu retka pojava.

Više od 18 meseci svet je okupirao opasni korona virus. Da je, zaista, reč o o opakoj bolesti, koja u samo par sati od blagih simptoma razvija ozbiljnu kliničku sliku, mnogi od nas su mogli da se sami uvere. Ovu činjenicu potvrđuju i statistički podaci. Naime, od Covida-19 obolelo je do sada preko 181 milion ljudi, dok je skoro 4 miliona njih izgubilo bitku.

Svi već dobro znamo da virus pripada velikoj grupi koja obuhvata kako teške akutne respiratorne sindrome, tako i blage prehlade. Takođe, poznati su simptomi, kao i način prenošenja. Međutim, ono što je i dalje malo poznato jesu posledice koje ostavlja po zdravlje čoveka.

Iako polako jenjava, oporavak od korona virusa još uvek prate brojni problemi, uključujući i hematološke poremećaje.

Koji su najčešći hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19 otkriva vam lekarska ordinacija Dr Nestorov.

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19 –

Anemija nakon korona virusa

Anemija, tj. malokrvnost predstavlja stanje smanjenog nivoa hemoglobina u krvi ili apsolutnog smanjenja ukupne mase eritrocita.

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19

Krv se sastoji iz 3 tipa ćelija – eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), leukocita (belih krvnih zrnaca) i trombocita (krvnih pločica). Glavni deo crvenih krvnih zrnaca čini hemoglobin koji prenosi kiseonika od pluća do svih organa i tkiva, a od njih do pluća prenosi ugljen-dioksid. Usled njegovog nedostatka dolazi do smanjenog protoka kiseonika, čime je onemogućeno normalno funkcionisanje organizma.

Osećaj umora i nedostatka energije često su prvi znaci anemije. Prate ih poremećaji srčanog ritma, otežano disanje, bol u grudima, loša cirkulacija. U simptome se svrstava intenzivna glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, kao i bleda koža i opadanje kose.

Leukocitoza nakon korona virusa

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19 mogu biti vezani i za promenu nivoa leukocita.

Leukocitozu izaziva povećan broj belih krvnih zrnaca. Normalne vrednosti leukocita u krvi se kreću od 3400 do 9700/mm3 tako da sve iznad ovog parametara označava hematološki poremećaj.

Obično se javlja kao prirodni odgovor na bakterijsku infekciju, odnosno preležani Covid. Mada nije redak slučaj da je uzrokuju lekovi koji su deo terapije za korona virus, kao i emocionalni stres zbog straha od bolesti. Otrivanje faktora koji su doveli do povećanja leukocita veoma je važno za određivanje toka lečenja.

Leukocitoza se prepoznaje hroničnim umorom, malaksalošću i opštom slabošću organizma. Primetno je pojačano noćno znojenje i česta pojava modrica. Karakteristični simptomi su i porast temperature, vrtoglavica, nesvestica, bol u abdomenu, udovima, otežano disanje, pa i gubitak apetita.

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19 koji izazivaju promenu nivoa krvnih pločica

Trombocitopenija je poremećaj kod kog je smanjen broja krvnih pločica (trombocita). Krv zdravih osoba sadrži između 150.000 i 400.000 krvnih pločica po litru. Ukoliko broj padne ispod 150.000, reč je o trombocitopeniji. Može se javiti u toku samog lečenja, ali je češća nakon preležanog korona virusa.

S obzirom da trombociti učestvuju u zgrušavanju krvi, smanjene vrednosti dovode do otežanog zaustavlja krvarenje, što za posledicu ima krvarenje desni, krv u mokraći i stolici, obilne menstruacije kod žena. Manifestuje se i spontanom pojavom modrica, ljubičastim podlivima u usnoj duplji, zamorom.

Hematološki poremećaji posle preležanog Covida-19 mogu da izazovu ozbijne zdravstvene probleme. Zato ako ste završili sa lečenjem obavezno uradite laboratorijske analize krvne slike.

Urološki pregled sa ultrazvukom

Sve lekarske preglede nakon preležanog korona virusa, kao i analize krvne slike možete da uradite u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?